Po Zakonu
20

Školski odbor sarajevske OŠ "Hrasno": Mi smo legalni, Sejdo Mirvić je razriješen dužnosti

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Školski odbor sarajevske Osnovne škole "Hrasno" oglasio se saopćenjem u kojem navodi kaki su u sadašnjem sazivu legalni organ upravljanja škole, te da su na osnovu Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju KS i Rješenja inspektora Prosvjetne inspekcije legalno razriješili dužnosti bivšeg v.d. direktora Sjedu Mirvića 12. decembra.

"Predstavnica uposlenika Škole u ŠO JU OŠ Hrasno Senada Crnkić je legalni član ovog odbora sve dok je Vlada KS ne razriješi Rješenjem, što nije do sada učinjeno i što su i potvrdili predstavnici i pravnici ministarstva obrazovanja KS 28.06.2018. na sjednici odbora održanog u Ministarstvu. Predloženi član OŠ JU Hrasno koji se spominje kao 'legalni', nije dobio Rješenje Vlade KS zbog pismenog obraćanja Vijeća roditelja OŠ Hrasno, ŠO i obraćanja zabrinutih roditelja koji su se obratili Ministarstvu, na koji će ŠO dati odgovor nakon sjednice", navodi se u saopćenju Školskog odbora OŠ Hrasno.

Istakli su kako im je onemogućen ulazak u školu 28. juna jer je domar imao usmeno naređenje Mirvića da nikoga ne pušta u školu. Zbog toga su pozvali patrolu PU Novo Sarajevo.

"S obzirom da se Sejdo Mirvić nije odazvao na telefonski poziv u toku radnog vremena, niti je bio fizički prisutan u školi, dolaskom ŠO i Komisije za primopredaju i zbog nastalih okolnosti nemogućnosti ulaska u Školu, te nakon višesatnih konsultacija ispred škole u prisustvu organa PU Novo Sarajevo i koordinacije dežurnog tužioca, ušlo se u školske prostorije. Sejdo Mirvić se pojavio oko 20 sati i odbio da preda pečate škole, što je uredno zabilježeno u zapisniku Komisije za primopredaju", naveli su.

Napomenuli su da su sastanak odbora održali u Ministarstvu jer su na prethodnom sastanku bili onemogućeno da ga održe u prostorijama škole.

"Razrješenjem Sejde Mirvića prestaje 'briga i odgovornost' za službene pečate što Sejdo Mirvić ističe, ali uporno odbija da prihvati činjenično stanje", zaključili su.

Podsjetimo, bivši direktor Mirvić kazao je kako je nelegalno smijenjen, te da je on odgovoran za pečat sve dok se ne razduži, ali ne na ovaj način. Također, kazao je kako je se prijavio MUP-u i Tužilaštvu KS, te najavio krivične prijave.

Školski odbor je smijenio Mirvića na sjednici 28. juna, a za novi v.d.d direktoricu izabrana je Nermina Planinčić, nastavnica te škole.