BiH
0

Školovanje nastavi svaki četvrti srednjoškolac

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U BiH se tek svaki četvrti srednjoškolac odluči da upiše fakultet, a u evropskim zemljama svaki drugi, rekao je Darko Tišma, predstavnik Centra za razvoj i podršku Tuzla, jedne od pet organizacija inicijatora kampanje "Traži više".

"Uzroci ovakvog stanja su neinformisanost i nedostatak profesionalne orijentacije srednjoškolaca, nedostatak sredstava za finsiranje studija i nepovezanost tržišta rada i profilisanja kadrova koji izlaze sa fakulteta", rekao je Tišma novinarima u Banjaluci nakon okruglog stola posvećenom povećanju stope upisa na visokoškolskim ustanovama.

On smatra da se upisne politike na fakultetima ne donose u skladu sa potrebama tržišta rada, te da srednjoškolce treba motivisati da nastave školovanje, ali i informisati o tome šta im se nudi na fakultetima i koja su zanimanja deficitarna.  

Stručni savjetnik u Republičkom pedagoškom zavodu RS Željko Potkonjak rekao je da su Vlada RS, njene institucije, ali i preduzeća krenuli u dobrom pravcu angažujući mlade fakultetski obrazovane ljude kao pripravnike i volontere, jer ukoliko mladi čovjek nakon završenog fakulteta ne može naći zaposlenje, ne gubi stečena znanja, a stiče i socijalne kompetencije. 

"Problem je i što mladi visokoobrazovani ljudi često ne poznaju rad na  računaru i ne govore strane jezike. Više je urađeno na modernizaciji nastavnih programa u osnovnom i srednjem obrazovanju i srednjeg obrazovanju, dok su naši fakulteti zadržali niz nefunkcionalnih predmeta", dodao je Potkonjak.  

Na osnovu analiza urađenih u sklopu kampanje "Traži više" utvrđeno je da u BiH ima svega pet odsto visokoobrazovanih ljudi, da stopa nezaposlenosti mladih u BiH trenutno iznosi 58,5 odsto, te da samo 26 odsto mladih  odluči da upiše fakultet, od čega ih svega 10 odsto završi studiranje u roku. 

Ustanovljeno je i da 43 odsto mladih nije nastavilo školovanje zbog nedostatka sredstava za finansiranje studija, te da samo sedam odsto mladih prima stipendiju.
Tokom  kampanje utvrđeno je  da približno 40 odsto mladih pohađa univerzitete van BiH, da 70 odsto ima želju da napusti ovu zemlju, da je 100.000 mladih napustilo BiH nakon rata, da 36 odsto mladih živi u iznajmljenom smještaju tokom studiranja i da samo pet odsto radi tokom studiranja. 

Kampanju "Traži više" pokrenuli se Centar za razvoj i podršku Tuzla, Omladinski komunikativni centar Banjaluka, udruženje građana "Zašto ne" iz Sarajeva, Alumni centar za interdisciplinarne postdiplomske studije iz Sarajava i Fondacija "Ekipa".