{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škole u BiH će biti opremljene kompjuterskim centrima za učenje i istraživanje

2.10.2014. u 14:45
78
1
Škole u BiH će biti opremljene kompjuterskim centrima za učenje i istraživanje
78
Škole u BiH će biti opremljene kompjuterskim centrima za učenje i istraživanje
Uvođenje informacijske tehnologije u obrazovanje je već odavno neminovnost. Ipak, ostaje pitanje da li naš obrazovni sistem u dovoljnoj mjeri osposobljava djecu da odgovorno, smisleno i efikasno koriste tehnologiju i druge alate 21. stoljeća?
U sklopu projekta "Obrazovanje za pravično društvo", koji finansira USAID i FOD BiH, tokom oktobra, savremeni kompjuterski centri za učenje i istraživanje, vrijednosti preko 120.000 KM, biće instalirani u 19 škola širom Bosne i Hercegovine (Bihać, Gradiška, Sanski Most, Derventa, Velika Kladuša, Novi Grad, Banja Luka, Odžak, Gradačac, Zenica, Kiseljak, Kupres, Jablanica, Mostar, Goražde, Foča, Istočno Sarajevo i Sarajevo).

Pod motom "Budućnost počinje sa mnom", više od 1800 djece bit će, tokom naredne dvije godine, uključeno u realizaciju različitih istraživanja u zajednici, razmjenu i zajedničko učenje sa vršnjacima iz cijele BiH.

Kompjuteri, savremeni softveri za učenje, kamere i ostala tehnologija, poslužit će djeci kao alat za istraživanje, kritičko promišljanje, i traganje za dobrim pričama i ljudima u svojim i drugim zajednicama, od kojih mogu učiti o najvažnijim vrijednostima – dobroti, solidarnosti, nesebičnosti, poštovanju.

Svi dječiji radovi – snimljeni filmovi, priče, intervju, novinski članci, fotografije, umjetnički radovi, biće dostupni na web stranici na kojoj će svi zainteresovani moći vidjeti kako izgleda BiH očima djeteta i kako je oni zamišljaju u budućnosti. Podršku dječijim grupama pružit će 300 educiranih nastavnika i nastavnica uključenih u projekat.

Projekat traje tri godine i ima za cilj izgraditi obrazovni sistem koji će odražavati viziju jednakosti, pravičnog društva, društva koje potiče mir, pomirenje i ohrabruje djecu da sanjaju, stvore viziju i izgrade svoju budućnost u Bosni i Hercegovini.
Centar za obrazovne inicijative Step by Step je nevladina organizacija koja već 18 godina inicira i realizuje različite projekte i aktivnosti, kako bi se svakom djetetu u BiH osigurao pristup kvalitetnom odgoju i obrazovanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: