Poduzimaju sve mjere
92

Škola s Dobrinje o navodima vršnjačkog nasilja: Postoji videonadzor, provjeravamo sve prijave

S. Š.
Osnovna škola "Skender Kulenović" na Dobrinji, Sarajevo
Osnovna škola "Skender Kulenović" na Dobrinji, Sarajevo
Nakon objavljenih navoda da se u Osnovnoj školi "Skender Kulenović" na Dobrinji u Sarajevu dešava vršnjačko nasilje, oglasila se i uprava škole.
Naime, prije nekoliko dana roditelji djece koja pohađaju školu izrazili su zabrinutost i strah za sigurnost i živote svoje djece zbog slučaja vršnjačkog nasilja u toj školi.

Iz škole kažu kako se iz saopćenja roditelja stiče pogrešan dojam da OŠ "Skender Kulenović" ne može garantovati sigurnost učenika jer je, kako se navodi, iscrpila sve mogućnosti tako da je roditeljima jedino preostalo obratiti se ministarstvima i višim institucijama i medijima.

Smatraju da su time iznijete netačne formulacije.

"U pismu je navedeno 'da je škola iscrpila sve mogućnosti i da nama kao roditeljima ostaje mogućnost da se obratimo ministarstvima i višim institucijama da se rješavanje ovog problema ubrza, jer oni ne mogu garantovati sigurnost djece na časovima u školi'. Ovakva formulacija nije tačna. Na sastanku je rečeno da su u formalno-pravnom smislu u rješavanje ovog problema uključene sve relevantne pozitivnim propisima ovlaštene institucije i da te institucije trebaju nastaviti kroz multisektorski pristup raditi na rješenju ovog problema", kažu u zvaničnom saopćenju koje potpisuju uprava i stručna služba škole.

Oni, potom, naglašavaju da su u rješavanju ovog problema uključene sve relevantne institucije.

"Dalje se navodi 'Nama kao roditeljima je rečeno da dijete ne može dobiti drugi vid školovanja kad smo tražili da se radi sigurnosti i svakodnevnog ometanja nastave udalji od djece na online nastavu ili nađe neko drugo trajno rješenje. Rekli su da kažemo svojoj djeci da 'malo okrenu glavu', što je nedopustiva poruka da učimo djecu da trpe i okreću glavu od nasilja. Tačno je da smo naveli da dijete ne može dobiti drugi vid školovanja, ali nije navedeno da smo rekli da bi se to učinilo za to treba postojati saglasnost roditelja i ministarstva te preporuka zdravstvene institucije bez čega osnovna škola zakonski ne smije dijete prebaciti na online način rada. Što se tiče poruke da svojoj djeci kažu 'da malo okrenu glavu'. Kategorički demantujemo da je takvo nešto izjavio bilo ko od uposlenika škole jer se u potpunosti slažemo da se djeca ne smiju učiti da trpe i okreću glavu od nasilja", dodaje se, također, u reakciji škole.

Potom, oni navode da u pismu roditelja piše da direktorica nije prisustvovala multisektorskom sastanku što je, kako naglašavaju iz škole, tačno jer je direktorica prisustvoala prisustvovala edukaciji organiziranoj u isto vrijeme od strane Instituta za predunivezitetsko obrazovanje Kantona Sarajevo za sve direktore i direktorice osnovnih i srednjih škola.

Potom, istaknu su i još nekoliko, kako kažu, važnih činjenica.

Naglašavaju da je škola poduzela sve mjere za prevenciju maloljetničkog nasilja te da ne postoji bilo kakav propust škole po pitanju provođenja važećih pravilnika koji tretiraju vršnjačko nasilje.

"Škola kontinuirano poboljšava nastavno-obrazovni proces ali i proces prevencije maloljetničkog vršnjačkog nasilja u suradnji sa relevantnim institucijama. Uz to jedna smo od obrazovnih institucija u KS koja osim stručne službe ima formiran i mobilni tim koji treba da se posebno brine o psihološkom i socijalnom stanju učenika sa teškoćama u razvoju", poručuju iz ove dobrinjske škole.

Prema njihovim riječima, škola uz podršku Skupštine Kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad Sarajevo kontinuirano ulaže materijalna i finansijska sredstva za poboljšanje odgojno-obrazovnog procesa u školi ali i sigurnosti kroz različite vidove.

"Obavještavamo javnost da u školi postoji interni videonadzor tako da se pored redovnog praćenje dodatno svi navodi djece o nasilju unutar škole i školskog dvorišta odmah provjeravaju od strane za to zaduženih osoba. Po utvrđivanju činjenica postupa se po smjernicama u slučajevima nasilja", navedeno je u saopćenju škole.

Ističu, ujedno, i to da škola ima odličnu saradnju sa Vijećem roditelja škole i nastavljaju da Vijeće roditelja nije bilo upoznato sa sadržajem pisma, niti je predstavnik tog odjeljenja obavijestio predsjednika Vijeća roditelja o aktivnostima koje planiraju poduzeti.

"Kao ljudi u potpunosti razumijemo strah grupe roditelja za sigurnost svoje djece jer smo i sami roditelji, ali kao profesionalci činimo sve što možemo da zaštitimo svako dijete od nasilja. OŠ 'Skender Kulenović' Sarajevo ima svoj ugled i rejting po osnovu rada, koji je prepoznatljiv u Kantonu Sarajevo, jer su u njoj radili i danas rade profesionalci, o čemu svjedoče hiljade njenih bivših učenika i njihovih roditelja", zaključuju.