Mladi antifašisti
105

Škola antifašizma obilježila 27. juli, datum koji se zvanično ne obilježava u BiH

Piše: Se. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Polaznici Škole antifašizma u BiH na čelu sa Sanjom Toplan iz Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) su na svečanosti povodom 27. jula, Dana ustanka naroda i narodnosti BiH 1941. godine, koji se zvanično ne obilježava u BiH, predstavili rezultate istraživanja koje se tiče ovog datuma i njegove historijske važnosti.

"Istraživali smo šta je 27. juli koji se zvanično ne obilježava i nije u kalendaru obilježavanja BiH. Htjeli smo da mladi, polaznici škole, istraže šta je taj datum i zašto je on važan za Bosnu i Hercegovinu", kazala je Toplan.

Ona je rekla kako je ponosna na polaznike, jer su došli do prve zakletve koju su napravili ustanici 1941. godine, a koja ima toliku snagu da bi se neki njeni elementi mogli koristiti i danas, kada ima sve više fašizma.

"Mladi nose kompletan današnji performans i program i posebno je zadovoljstvo kada vidite mlade koji baštine tradiciju Narodnooslobodilačkog rata, u tome se vidi njihova želja da BiH bude država svih njenih građana", naglasila je Toplan i dodala kako upravo u tom pravcu žele obrazovati mlade koji prolaze kroz ovu školu.

"Današnji datum obilježavamo u čast ustanka naroda BiH koji se desio 27. jula 1941. godine, a podignut je u Drvaru. Antifašistička borba za oslobođenje BiH se odvijala naredne četiri godine. Ovaj datum se više ne obilježava i mi se trudimo da se on ne zaboravi i da se nastavi njegovo obilježavanje", rekao je Diego Božić koji već tri mjeseca pohađa Školu antifašizma.

Tokom programa će biti prezentovana zakletva ustanika iz Drvara, "Zapis o zemlji" Maka Dizdara te stihovi "Ostajte ovdje" Alekse Šantića.

Škola antifašizma sarađuje s djecom iz Jajca i Stoca, a mrežu prijateljstva namjeravaju širiti i dalje.