BiH
0

Skokovi sa Starog mosta bit će kandidirani za UNESCO- vu listu nematerijalne baštine

FENA
Postoji inicijativa da se skokovi sa Starog mosta kandidiraju za UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine - potvrdili su u Klubu skakača u vodu "Mostari".

-Ministarstvo civilnih poslova BiH će u septembru raspisati konkurs za manifestacije koje će biti kandidirane za UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. O tome je već obaviješten Klub skakača u vodu 'Mostari', s prijedlogom da se i skokovi predlože za UNESCO-ovu listu. Riječ je o višegodišnjem, dugom procesu, ali će mostarski skokovi najvjerovatnije ući u taj proces - objasnio je član Kluba skakača u vodu "Mostari" Mustafa Hadžajlić, piše list "Novo vrijeme".

Zbog višedecenijske zagađenosti Neretve, na obalama te rijeke ljeti već godinama nema kupača, iz čijih redova se "regrutiraju" buduće skakačke zvijezde.

"Ako nema kupača, nema ni skakača!", opisuje cijelu situaciju Emir Balić.

Skakači negoduju što se o temi zagađenosti Neretve raspravlja samo uoči održavanja skokova.

"Neretva je toliko zagađena da je uglavnom to vijest u vrijeme održavanja skokova. Međutim, ona je zagađena tokom cijele godine. Ako se sjećate, mi smo prije deset godina pravili čak i ekološke spotove, koji su trebali podići svijest o čistoći Neretve. Nažalost, to se veže samo uz skokove i uz pitanje tradicije skokova", ističe portparol Kluba skakača u vodu "Mostari" Šaša Oručević.

Skakači će, kažu, učiniti sve da se tradicija nastavi i da ne izumre manifestacija duga 447 godina.

Tradicionalni visinski skokovi sa Starog mosta, 447. po redu, okupit će ove godine na hiljade zaljubljenika ovog ekstremnog sporta.

Riječ je o jednom izuzetno opasnom sportu, koji je u Mostaru tradicija već stotinama godina.