Reakcija
88

Skočibušić: Sadržaj ugovora za kineske vakcine se nije smio objaviti, narušen kredibilitet FBiH

FENA
Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić prilikom prihvata Sinopharmovih vakcina (Foto: I. Š./Klix.ba)
Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić prilikom prihvata Sinopharmovih vakcina (Foto: I. Š./Klix.ba)
Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić je izjavio da objava sadržaja ugovora o nabavci pola miliona kineskih vakcina protiv koronavirusa predstavlja kršenje zakonske odredbe o tajnosti podataka.
Riječ je o prošlogodišnjoj nabavci vakcina kineskog proizvođača Sinopharm. Prema Skočibušićevim riječima, na ugovor je stavljena oznaka tajnosti, na izričiti zahtjev proizvođača iz Kine, a u vanrednim okolnostima, koje su bile u vrijeme njegovog zaključivanja, ovo je bio najpovoljniji ugovor za FBiH.

Ova tema našla se u žiži javnosti nakon izvještaja Ureda za reviziju institucija FBiH i Transparency Internationala BiH (TI BiH). Federalni revizori uvažili su tek djelimično očitovanje Zavoda na nacrt izvještaja o finansijskoj reviziji ovog zavoda za prošlu godinu. Očitovanje je objavljeno na internetskoj stranici Zavoda, s obzirom na to da je, kako je napomenuo Skočibušić, Ured za reviziju na svojoj stranici objavio samo svoj izvještaj, bez potpunog prenošenja i druge strane.

Podsjetivši na veliki interes za vakcinaciju protiv koronavirusa, koji je postojao početkom prošle godine u FBiH, kada su sve zemlje Evropske unije i našeg okruženja uspijevale nabaviti vakcine protiv koronavirusa, Skočibušić je govorio o tome kako su pregovori o nabavci vakcina tekli u tim vanrednim okolnostima na nivou FBiH.

"Sjećamo se sigurno svi kakva je potražnja za vakcinama postojala u FBiH, da su u to vrijeme održavani i protesti građana, a mnogi organizirano odlazili u Srbiju i druge države da se vakcinišu. Vlada FBiH i Zavod za javno zdravstvo sa svojim ograničenim kapacitetima ulagali su sve moguće napore u borbi protiv pandemije, bolesti koja je tada bila nepoznanica za cijelo čovječanstvo. U tako teškim okolnostima započete su procedure nabave vakcina. Vođeni su različiti pregovori sa različitim brojem trgovaca, nakupaca, prekupaca. Za sve se ispostavljalo da su nevjerodostojni", izjavio je Skočibušić, koji je došao na čelo Zavoda nakon što je krajem maja prošle godine njegov prethodnik Davor Pehar dao ostavku upravo zbog svih ovih teškoća.

Uslovi kompanija

Napomenuo je da tada još nijedna firma u Bosni i Hercegovini nije registrirovala vakcine protiv koronavirusa, a što je bio prvi zakonski osnov za njihovu nabavku.

"Iako je vlada već bila osigurala novac, kompanija Pfizer nam nije željela prodati vakcine. Kompanija Moderna uslovljavala je putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine da moramo naručiti minimalno količinu od milion i po vakcina. Nama toliko nije trebalo i nismo mogli početi razgovore. Sjećamo se također da je zbog propagande, koja je vođena, AstraZeneca bila omražena, iako je to zaista kvalitetna vakcina, ali je došla na zao glas i stanovništvo je nije željelo. U međuvremenu, Vlada Kantona Sarajevo pregovarala je sa ruskim proizvođačem cjepiva Sputnjik V i vršila medijske pritiske nudeći nam da potpišemo neki ugovor koji smo vidjeli i imao je cijeli niz stručnih i administrativnih nejasnoća. Tako smo bili u zastoju s vakcinacijom i imali smo još samo na raspolaganju Sinopharm", istakao je Skočibušić.

Nakon svih analiza došlo se, kako je kazao, do zaključka da je u tim okolnostima jedino povoljna i prihvatljiva ponuda bila ona od kineske kompanije, čiji je rok trajanja tri godine, odnosno do kraja jula 2023.

"Nakon dugog i složenog procesa pregovaranja, prevođenja, pravnih tumačenja, uz prethodnu saglasnost vlade, potpisali smo ugovor i vakcina nam je stigla u osmom mjesecu prošle godine. Tako je konačno počela masovna vakcinacija uz našu istovremenu snažnu kampanju koju smo vodili pod sloganom 'Zbog onih koje voliš'. Od 500.000, mi smo potrošili 200.000 doza. Da nismo uzeli 500.000 za 2,1 milion stanovnika FBiH, ne bi nas uzeli u razmatranje uopće, jer za proizvođače vakcina to je previše muke za tako male količine za isporuku. Ugovor je stavljen pod oznaku tajnosti na period od deset godina, jer je to bio isključivi zahtjev proizvođača. U uslovima koji su vladali tada nije bilo mogućnosti da dalje pregovaramo i nismo smjeli dozvoliti da dalje čekamo dok nam ljudi umiru od koronavirusa", naglasio je Skočibušić koji smatra da je duboko kompleksno i sociološko pitanje kako je došlo do toga da je, kada su vakcine osigurane, uveliko pao interes građana za vakcinacijom.

Faksimil iz Sinopharma

On je javnosti predočio i faksimil pisma kineske strane od 26. novembra 2021., kojim je odbijen zahtjev iz FBiH da se odustane od ugovorne obaveze desetogodišnje tajnosti ugovora. Njegovom sklapanju je prethodila i situacija da, iako je iz entitetskog budžeta avansno bilo uplaćeno 800.000 doza vakcina iz međunarodnog mehanizma COVAX, one su vrlo ograničeno dolazile.

Faksimil dopisa kineske kompanije Sinopharm (Foto: FENA)
Faksimil dopisa kineske kompanije Sinopharm (Foto: FENA)

Na dan potpisivanja ugovora sa Sinopharmom 10. juna prošle godine FBiH je imala 275.057 doza (donacije od Srbije, Turske, Kine, Hrvatske, te nabavke iz EU i COVAX -a), a koliko je to malo govori podatak da su do sada stanovništvu u FBiH date 1.446.982 doze.

"Mi smo Transparency Internationalu dali odgovor, a naravno da im nismo mogli dati na uvid ugovor koji nosi oznaku tajnosti. Ali, respektirajući Ured za reviziju, kao entitetsku javnu instituciju, što smo podjednako i mi kao Zavod, revizorima smo ga dali u najboljoj namjeri i vjeri da i oni zastupaju interese FBiH. No, sada je pitanje da li je to tako, jer su ugovor, koji nosi oznaku tajnosti, uzeli, prepisali i objavili", istakao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Vjeruje da bi Transparency International, kao nevladina organizacija sa međunarodnim ugledom, vrlo lako mogla doći do svih podataka, samo ako bi željela svoju istraživačku priču proširiti i na traženje informacija od svih relevantnih izvora za ovaj slučaj, a ne samo od Ureda za reviziju.

"Potpuniju sliku sigurno bi dobili od kineskog Sinopharma, ali i iz zemalja našeg regiona, pa i vlade drugog entiteta i Brčko distrikta, gdje su također sklapali ugovore kakve i FBiH. Mi nijednog trenutka nismo otkrili podatke iz ugovora, niti cijenu, jer ne smijemo to uraditi upravo zbog obaveze tajnosti koju je proizvođač nametnuo. Te podatke je otkrio Ured za reviziju FBiH u svom izvještaju, čime su prekršene odredbe ovog ugovora te je narušen kredibilitet FBiH za buduću suradnju kod Sinopharma i u Kini. Pitanje je kako će nas i drugi međunarodni proizvođači gledati nakon ovoga i hoćemo li se moći više ikome obratiti za nabavke deficitarnih roba", zaključio je Skočibušić.