V. d. direktora zavoda
360

Skočibušić: Kineske vakcine su garancija za nastavak imunizacije u FBiH

B. R.
Siniša Skočibušić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Siniša Skočibušić (Foto: I. Š./Klix.ba)
V. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić je poručio da je direktna nabavka 500.000 vakcina kineske kompanije Sinopharm garancija da će se nastaviti imunizacija u ovom entitetu te da je odraz prijateljstva Kine.

To je izjavio prilikom današnjeg uručivanja ovih vakcina na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Ovo je prva direktna nabavka vakcina Vlade FBiH od nekog proizvođača.

"Ovo je plod dugih pregovora. U ovom prijelomnom trenutku, a nakon što je detektiran delta soj koronavirusa, ova isporuka nam pruža sigurnost da ćemo moći nastaviti vakcinaciju prema prioritetima, a to su posebno osobe starije od 60 godina", kazao je.

Ocijenio je da ovaj entitet ima dovoljno doza da se nastavi vakcinacija i istakao da je ova nabavka pokazala prijateljstvo Kine prema Bosni i Hercegovini. Tvrdi da nijedna doza vakcine u FBiH nije propala, tj. da nije neiskorištena te je pozvao građane da se imuniziraju jer je to "najjače civilizacijsko oružje" protiv pandemije.

Skočibušić nije želio otkriti koliko su plaćene ove vakcine. Ranije je navođeno da su detalji ugovora nabavke tajna.

Zamjenik kineskog ambasadora Miao Dake je izjavio da je ovo pokazatelj tradicionalnog prijateljstva dviju zemalja.

"Za Bosnu i Hercegovinu je Kina daleka zemlja, ali udaljenost ne smije biti prepreka za prijateljstvo i saradnju, posebno u teško vrijeme", kazao je.

Miao Dake (Foto: I. Š./Klix.ba)
Miao Dake (Foto: I. Š./Klix.ba)

Naglasio je da se Kina prema vakcinama odnosi kao prema svjetskom javnom dobru. Ukazao je na to da Kina neće dozvoliti politiziranje istraživanja porijekla koronavirusa.

"Ovo je prikaz tradicionalnog prijateljstva dviju zemalja te opredjeljenja Kine da je vakcina globalno javno dobro. Kina će ove godine ponuditi dvije milijarde vakcina. Pred nama nije samo borba protiv koronavirusa, nego se borimo i protiv političkog virusa, a mislim na politiziranje porijekla koronavirusa. Tome se odlučno protivimo", kazao je Dake.

Najavio je nastavak kineske podrške Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije.

"Samo pridržavanjem multilateralizma, saradnje i jedinstva možemo pobijediti. Kina će i dalje podržavati napore Bosne i Hercegovine protiv pandemije i želimo vam brzu pobjedu nad pandemijom. Želimo vam mir i zdravlje", naveo je zamjenik kineskog ambasadora Miao Dake.

Obratio se i federalni ministar socijalne politike Vesko Drljača (SBB).

Vesko Drljača (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vesko Drljača (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Zadovoljstvo mi je što u ime Vlade FBiH prisustvujem realizaciji ugovora nabavke 500.000 vakcina za potrebe FBiH. Ugovor je zaključen krajem juna direktno s proizvođačem Sinopharm bez posrednika. Ovaj ugovor ima poseban značaj i hvala Vladi NR Kine, Sinopharmu i čestitam Zavodu za javno zdravstvo FBiH i direktoru Siniši Skočibušiću, koji je pokazao visok nivo aktivnoti i agilnosti u ovom poslu. Nadam se da će ove vakcine, uz sve ostale, biti dovoljne da se izvrši masovna imunizacija i da ćemo podržati segment zaštite zdravlja građana", potcrtao je Drljača.

Ovo je najveća pojedinačna nabavka vakcina protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini od početka pandemije.