BiH
127

Skenderija ostaje bez Ledene dvorane, u planu hotel i bazen

Piše: N. Jamaković
Ledena dvorana Centra Skenderija
Ledena dvorana Centra Skenderija
Od rekonstrukcije Ledene dvorane Centra Skenderija, čiji je krov urušen pri velikim snježnim padavinama prije više od godinu dana, neće biti ništa, potvrdio je za Klix.ba ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica.

Hrenovica ističe da su istraživanja pokazala da je oštećena statika Ledene dvorane, zbog čega bi njena rekonstrukcija iziskivala puno novca.

"Riječ je o milionima maraka, a Kanton nema novca za to. U međuvremenu je formirana komisija na nivou Vlade KS, koja razmatra nekoliko opcija. Najizglednija je da će ispred Ledene dvorane biti građeni hotel i bazen, dok će Ledena dvorana zasad služiti kao garaža, a kasnije možda biti pretvorena i u parking. Uskoro će biti objavljen javni poziv za dostavljanje idejnih rješenja vezanih za izgradnju hotela i bazena na ovom mjestu", rekao je Hrenovica.

On je dodao kako se razmišlja o tome da se zatvori pista ispred Zetre, da bi grad na tom mjestu dobio ledenu dvoranu, kada je već gubi na Skenderiji.

Dodao je i kako postoje zainteresovani investitori za izgradnju hotelskih sadržaja na Skenderiji, kao i da nude različita rješenja, zbog čega će Komisija Vlade KS još jednom ili dva puta zasjedati prije nego što bude donesena i zvanična odluka u vezi sa ovim pitanjem.

Ministar je naveo kako Vlada KS trenutno nema novca za rekonstrukciju veoma oštećenog platoa na Skenderiji, dodavši kako se tek nešto novca ulaže u neophodne "zakrpe" i zaštitu od daljnjeg uništavanja. "Postoji ideja da se plato natkrije, što bi puno značilo ljudima koji imaju objekte u Privrednom gradu. No, za to je također potrebno osigurati novac", zaključio je Hrenovica.

Direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović za Klix.ba je kazao kako je komisija koju je formirao Centar Skenderija ustanovila da za obnovu dvorane treba sedam, odnosno deset miliona KM, ovisno o tome da li bi se išlo samo u rekonstrukciju, ili bi bili pridodani i novi moderni sadržaji, čime bi dvorana postala multifunkcionalna, te osim za sportski dio služila i za održavanje sajmova. "Mi smo samo dali određene prijedloge i izvršili procjene za rekonstrukciju, ali Vlada je ta koja će odlučiti hoće li biti rekonstrukcije, odnosno koji će sadržaji tamo biti", rekao je Bećirović.