O misi i kontraskupu
2k

Skenderagić: Antifašisti su iz Sarajeva poslali jaku poruku, zabrinjava nas šutnja Evrope

I. Č.
Nijaz Skenderagić
Nijaz Skenderagić
Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a, izjavio je za Klix.ba da je komemorativna šetnja održana kako bi se odala pošta žrtvama ustaškog režima u Sarajevu bila veličanstvena poruka iz antifašističkog Sarajeva.
"Nije uredu da se usred jednog antifašističkog, slobodarskog Sarajeva čije rane još nisu zacijelile iz dva krvava rata, dosipa so tako što se održava misa onima koji su počinili neke od najkrvavijih zločina u ovome gradu", kazao je Skenderagić nakon što se razišao kontraskup čiji je bio organizator.

Upitan kako gleda na to što se misa za ubijene na Bleiburgu održala pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske, Skenderagić odgovara da to nije ništa novo u Bosni i Hercegovini.

"Proteklih tridesetak godina je praksa da se naši susjedi svakodnevno miješaju u unutrašnje stvari BiH. To nije dobro ni za njih, ni za nas. I današnjom komemorativnom šetnjom je odaslana svojevrsna poruka: 'Ako već nećete da nam pomognete, onda nas ostavite da sami pokušamo graditi ljepšu i sretniju BiH!'"

Skenderagić napominje da ga zabrinjava što BiH nije na odgovarajući način reagirala na to što je sabor susjedne države organizirao komemoraciju u BiH.

"Godinama se već borimo da Parlamentarna skupština BiH usvoji zakon o zabrani neofašističkog djelovanja i organizacija u BiH. Tragično je da sve te nacionalističke stranke opravdavaju fašizam u njihovom narodu, a krive samo fašizam iz onog drugog naroda. Oni na toj svađi, na tim stalnim pritiscima, podjelama, u kontinuitetu osiguravaju sebi opstanak na vlasti. Oni ako žele dobro ovoj državi neka prepišu iz bilo koje evropske zemlje zakon o zabrani neofašističkih organizacija i mislim da će biti svima bolje", istakao je on.

Navodi kako ga zabrinjava šutnja Evrope.

"Evropa Dan pobjede nad fašizmom obilježava kao svoj dan. U ovom konkretnom slučaju se nisu pretrgli sa svojim reakcijama i smatram da je to neka solidarnost sa svojom članicom Hrvatskom. Nisu lijepu poruku poslali. Ne samo Bosni i Hercegovini, nego i drugim zemljama", rekao je potpredsjednik SABNOR-a.

Napominje kako se na kontraskupu osjećao ponosno.

"Osjećao sam se dostojanstveno kad sam vidio koliko je građana Sarajeva izašlo da u komemorativnoj šetnji, prije svega, oda poštu žrtvama ustaškog režima u Sarajevu na jednom od tih stratišta gdje su nevini ljudi surovo ubijeni, povješani", istakao je on.

Zahvalio se svim građanima i antifašistima Sarajeva.

"Mislim da je ovo jedna veličanstvena poruka koju smo poslali u region i u svijet. Zaista se osjećam ponosnim njihovim sugrađaninom", zaključio je Nijaz Skenderagić.