Sesija "Kruga 99"
14

Škaljić: Rekonstrukcija Vlade FBiH ne bi trebala trajati duže od 40 dana

FENA
Fehim Škaljić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fehim Škaljić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić izjavio je u nedjelju u Sarajevu kako očekuje da će proces u vezi s Ustavnim sudom Federacije BiH biti okončan u narednih sedam dana, a da proces u vezi s rekonstrukcijom Vlade Federacije BiH ne ti trebao trajati duže od 35 do 40 dana.

"Zemlja u kojoj živimo doživljava duboku ekonomsku, socijalnu i društvenu krizu i to je posljedica dugogodišnjeg perioda u kojem se opstruira izgradnja institucija sistema vlasti. Nerazvijen je parlamentarni demokratizam, predominantna je liderska uloga političkih oligarhija i ne postoji izgrađen koncept", kazao je Škaljić, današnji uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu o temi "Kako iz krize u Federaciji BiH"

Po njegovim riječima, imanentna odrednica da vlada zavisi od podrške u parlamentu, ovdje se ne primjenjuje. Razlog za to Škaljić vidi u nastojanju da se zaustave neumitni procesi obračuna s korupcijom i kriminalom.

"Suština je da od 98 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, njih 58 traže smjenu Vlade, a od 58 delegata u Domu naroda njih 36 traži smjenu Vlade. To je relevantna većina i ta odluka treba da se provede. Postavljeno je pitanje vitalnog nacionalnog interesa i to je važan institut. To mora da se provjeri u procesu kod Ustavnog suda i na temelju tih određenja treba da se pristupi rekonstrukciji Vlade", dodao je Škaljić.

Zemlja je dovedena u poziciju da nemamo plana suprostavljanja ekonomskoj krizi, set zakona koji trebaju da obezbjede investicijski tok, niti ono što je nužno u borbi protiv korupcije i kriminala. Iz tog razloga su, kako je istakao Škaljić, izgubili povjerenje parlamenta i to je argument zbog čega trebaju da odu.

"U ovoj situaciji mi ćemo samo tražiti da se poštuju principi ustavnog uređenja zemlje i principi parlamentrane demokratije Evrope", napomenuo je Škaljić.

Predsjednik i potpredsjednici FBiH, kao institucije izvršne vlasti, kako je dodao, u ovom trenutku nemaju niti pravne, niti moralne razloge da opstruiraju formiranje Ustavnog suda.

"S druge strane, imamo Vladu koja ne funkcioniše i, po izjavi premijera Nermina Nikšića, Vlada je u pat poziciji, podijelila se i ugrožava one funkcije zbog kojih postoji. Svi odgovorni politički faktori to moraju da prihvate", kazao je Škaljić.

Oni koji to neće, po njegovim riječima, opstruiraju propisane norme ponašanja i dovode zemlju u situaciju socijalne krize i ekonomskih problema s posljedicama koje mogu biti krupne.

"Na to nam snažno i direktno ukazuju iz međunarodne zejednice i u zadnje vrijeme, potpuno jasno, daju podršku da se taj proces okonča", napomenuo je Škaljić.

"Hoću da vjerujem da će proces oko Ustavnog suda biti okončan u narednih sedam dana, da ćemo poslije toga imati prijedlog za sastav vijeća za procjenu ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa", kazao je Škaljić.

U Parlamentu će, kako je dodao, biti brzo zakazane sjednice oba doma da se potvrdi to vijeće koje će onda moći staviti na razmatranje pokretanje vitalnog nacionalnog interesa koje je pokrenuo Klub Bošnjaka u Domu naroda.

"Kad se taj upit bude definisao, shodno odgovoru, mi ćemo u narednih nekoliko dana poslije toga predsjedniku Federacije i potpredsjednicima staviti na stol prijedlog sastava nove vlade. Tražiću od njega da brzo reaguje i poslije toga zasjeda Zastupnički dom koji potvrđuje vladu. To je proces koji ne bi trebao dalje da traje od 35 do 40 dana", kazao je Škaljić.