BiH
8

Škaljić: Otvaranje Pandorine kutije otkrit će nesrazmjernost uzimanja javnog dobra

Anadolija
Fehim Škaljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fehim Škaljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Parlament Federacije Bosne i Hercegovine ima svoju ulogu i odgovornost u društvu, a pitanja koja postavljaju zastupnici mogu pokrenuti ozbiljne društvene procese, izjavio je danas predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić, komentarišući objavljene podatke o visini plata pojedinih dužnosnika u FBiH.

"Izbjegavanje da se daju činjenice oko toga kolika su najviša primanja u javnom sektoru bi bio pokušaj da se zamagli stvarno stanje koje pokazuje da se radi o nesrazmjernom primanju. Ono što je kapacitet ekonomskog društva je sad izloženo javnosti. Ja sam jučer to dobio od institucija koje to prate, odmah sam proslijedio svim zastupnicima i mi ćemo sigurno na narednim sjednicama Parlamenta koristiti te činjenice da zauzmemo odgovarajuće stavove", rekao je Škaljić.

Pokazuje se da siromašna Bosna i Hercegovina ne može u javnom sektoru imati primanja koja su jednaka primanjima na zapadu u organizovanim društvima, naglasio je Škaljić. On je dodao da privatne kompanije posluju profitno i one imaju drugi kapacitet, ali ono što je javni sektor, "to mora biti pod lupom".

"Pod lupom mora biti ne ovih prvih stotinu i ne ova samo tri mjeseca, nego i svi ostali. Treba da se zna koliko novaca prima svaki javni djelatnik koji troši sredstva budžeta. Tu ne treba da bude spisak ograničen na stotinu niti na vrijeme. Osobno ću tražiti da se svi podaci i kumulativno iskažu koliko je ko primio. Kao što je normalno u svijetu da se zna kakvo je zdravstveno stanje zvaničnika koji vodi društvo, najmanje što je potrebno je izbjegavati da se zna kakva su javna primanja onih koji vode društvo", rekao je Škaljić, dodavši kako je ovo "otvaranje Pandorine kutije, koja će na vidjelo iznijeti nesrazmjernost i oblik organizovanog uzimanja javnog dobra za sebe".