BiH
6

Radončić: Enormne plate pokazuju socijalnu neosjetljivost

FENA
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić kazao je danas novinarima u Sarajevu da su podaci o enormnim primanjima pojedinih dužnosnika u Federaciji BiH otkriveni upornošću zastupnika SBB-a u Federalnom parlamentu.
  • U zemlji kakva je BiH imati mjesečnu platu od 20.000 ili 40.000 KM je dokaz socijalne neosjetljivosti. Plate nisu zarađene u privatnom sektoru nego u javnom sektoru što ima dodatnu težinu - smatra Radončić.

Naime, Porezna uprave Federacije BiH objavila je podatke o enormno visokim plaćama funkcionera za mart, april i maj 2013. godine, a neke dosežu i više od 40.000 KM.

Radončić se osvrnuo i na proteklu godinu, kazavši da mu je veoma žao što u 2013. nije usvojen zakon o raspodjeli vojne imovine čime bi se aktivirao MAP i otvorila vrata ka članstvu u NATO-u, ali i zbog toga što nije implementirana presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

"U ekonomskom smislu SDA i SDP te ostale vladajuće stranke izgubile su još jednu godinu jer nije bilo borbe protiv siromaštva niti borbe za razvoj i zapošljavanje. U tom smislu ovo je treća godinu koju su stranke na vlasti izgubile", istaknuo je Radončić.

Naglasio je da vjeruje u demokratske promjene, a oktobar i opći izbori su blizu te dodao da građani znaju šta su koje stranke do sada radile kazavši da očekuje napredak.

Kada je u pitanju implementacija presude "Sejdić i Finci", Radončić naglašava da izbora nema da se odluka Suda u Strazburu mora provesti.

Zaključio je da iako je naredna godina izborna to ne smije biti opravdanje da se gubi godina po godina zbog izbora. Zato se odluka mora provesti, okrenuti se razvoju ekonomije i boriti se protiv korupcije i kriminala.

Osvrnuo se i na jučerašnje hapšenje poslanika u Federalnom parlamentu Midhata Osmanovića i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona Velida Torića, kazavši da je SBB i ranije najavljivao "antikorupcijski cunami" i to će se u još jačem intenzitetu nastaviti i naredne godine.

"Nema nedodirljivih. Užasna je stvar da se za zaposlenje plaća 10.000 do 20.000 KM. To znači da dvije ili tri godine radite besplatno da biste došli u priliku da imate radno mjesto. To je najgora i najodvratnija vrsta korupcije i treba je nemilosrdno sankcionirati", zaključio je Radončić.