Bivši predsjedavajući PD PFBiH
0

Škaljić: Nismo bili ilegalno rukovodstvo Parlamenta FBiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
Tomo Vidović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fehim Škaljić iz SBB-a BiH predao je dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Denisu Zvizdiću iz SDA, koji se nije pojavio na primopredaji, ali je kasnije došao na svoje novo/staro radno mjesto. Škaljić je kazao i to kako oni nisu bili ilegalno imenovani na pozicije koje su do jučer obnašali.

Jučerašnjom odlukom Ustavnog suda Federacije BiH utvrđeno je da je postupak na 16. sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je održana 26. juna 2012., bio u suprotnosti s Poslovnikom i Ustavom FBiH, te se sve odluke Doma stavljaju van snage. Time i odluka o razrješenju tadašnjeg predsjedavajućeg Denisa Zvizdića i njegovog zamjenika Stanka Primorca iz HSP-a.

Škaljić je ovim povodom danas predao sve funkcije Zvizdiću, sa kojim se trebao sastati u 10:00 sati. Međutim, novi predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se nije pojavio na sastanku, već je kasnije došao u svoj kabinet.

"Pismeno sam ga obavijestio o tome šta sam poduzeo i rekao mu da je kabinet predsjedavajućeg i kabinet potpredsjedavajućeg Tome Vidovića oslobođen od stvari i ljudi te im je na taj način omogućeno da preuzmu rukovođenje Predstavničkim domom Parlamenta", kazao je Škaljić.

Za Škaljića, presuda Ustavnog suda je neupitna i ona će biti provedena bez ikakvih rezervi. Na pitanje da li su znali u šta se upuštaju kada su odlučili, protivno pravilima i procedurama, smijeniti Zvizdića i Primorca, Škaljić kaže kako oni nisu bili ilegalno imenovani na pozicije koje su do jučer obnašali.

"Mi smo izabrani voljom parlamentarne većine. To je izraz onoga što pripada pravu većine. U pravnoj normi jedne zemlje, jedino je Ustavni sud iznad zakonodavca. Utvrđeno je da je u tom postupku bilo proceduralnih grešaka i mi to vraćamo u prethodno stanje", pojasnio je Škaljić te najavio ponovno pokretanje procedure smjene Zvizdića i Primorca, ovaj put prema pravilniku i Ustavu.

Svoju funkciju predao je i dojučerašnji potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Tomo Vidović iz SDP-a BiH, koji je izjavio kako je partija kojoj pripada "ozbiljna i da je pobjednica izbora iz 2010. godine".

"Sve je urađeno u skladu sa Poslovnikom, priprema, sazivanje i održavanje sjednice. Ispoljavamo punu odgovornost za provođenje presude Ustavnog suda i mi ćemo u daljnjim aktivnostima to i potvrditi. U tom pogledu ja, kao kadar SDP-a, ovim činom potvrđujem i ozbiljnost SDP-a BiH kao relevantnog političkog subjekta", kazao je Vidović.

Škaljić je također potvrdio kako je naložio računovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da na račun te institucije vrati uvećana primanja, koja su Vidović i on imali u obavljanju osporenih funkcija.