Brdsko trčanje
111

Skakavac Trail postaje dio turističke ponude Grada Sarajeva

Klix.ba
Iako se ove godine realizira tek treći put, utrka Skakavac Trail je privukla pažnju velikog broja domaćih i međunarodnih trkača, a razlog tome leži u činjenici da nudi nezaboravno iskustvo.

Na stazama Skakavac Traila trkači će doživjeti čari orijenta koje se prepliću sa tonovima bečkog valcera. Atraktivnost utrke se ogleda i u tome da njene staze koje prolaze kroz staru jezgru grada povezuju sve kulturno-historijske znamenitosti koje su ostavile neizbrisiv trag na svjetsku historiju. Na taj način Sarajevo predstavlja grad koji spaja različitosti, mjesto gdje se povezuju kulture istoka i zapada. Izlaskom iz grada, na Zmajevcu, staze su povezane sa prekrasnom prirodom koja okružuje grad i vode do spomenika prirode Skakavac, gdje se nalazi istoimeni vodopad koji se zbog "skoka" sa 98 metara visoke planinske stijene ubraja među najviše i najaktraktivnije vodopade u svijetu. Utrka Skakavac Trail je posebna i po tome što se sve njene tri staze nadovezuju jedna na drugu i završavaju na istom cilju, gdje sreću dijele i pobjede uživaju trkači svih staza od 47, 35 i 20 kilometara.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Mnoge lokalne zajednice širom Evrope i regije podržavaju organizacije trail utrka. Ovo zasigurno ne čudi jer je brdsko trčanje (trail) ima sve više poklonika iz razloga što donosi višestruke benefite, kako za trkače tako i za samu lokalnu zajednicu.

Planinarsko društvo Skakavac okuplja entuzijaste i zaljubljenike u prirodu koji godinama posvećeno rade na omasovljavanju brdskog trčanja, kao i na organizovanju što kvalitetnije i posjećenije utrke. Napore koje PD Skakavac ulaže u promociju ovog sporta, Bosne i Hercegovine, Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva prepoznale su mnoge institucije, a posebno raduje činjenica da će Grad Sarajevo na čelu sa Gradonačelnikom Abdulahom Skakom podržati održavanje utrke Skakavac Trail 2019. godine i ovaj atraktivni brend uvrstiti u zvaničnu turističku ponudu Grada.

U okviru utrke Skakavac Trail 2019. se realizira i 1. Državno prvenstvo u brdskom trčanju, a ulice Sarajeva će biti obojene osmijesima trkača iz mnogih zemalja 28. septembra 2019.