Brojni projekti
244

Skaka: Planiramo veliku skijašku stazu s pogledom na Sarajevo, Trebeviću vraćamo sjaj

Piše: M. A.
Trebević, jedno od najatraktivnijih sarajevskih izletišta, najnovijim projektima moglo bi dobiti potpuno novi izgled. Naime, vrši se rekonstrukcija prijeratnih asfaltnih puteva, planirana je izgradnja novih, a također se radi i na izgradnji modernih skijaših i sankaških staza.
Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka najavio je skori početak radova i istakako je kako će novim projektima Sarajevo dobiti sasvim drugačiji izgled.

"Obećali smo da ćemo nakon 6. aprila i otvaranja žičare početi s kreiranjem dodatnog sadržaja na Trebeviću. Tačnije, rekli smo da ćemo do kraja mandata uraditi sve kako bismo obogatili ponudu na Trebeviću. Radimo na rekonstrukciji starih staza, koje proširujemo s nekoliko novih prema svim pravcima. Radimo i stazu za sankanje koju će pratiti i jedan servis besplatnog iznajmljivanja sanki, a osim toga planiramo i veliku skijašku stazu s pogledom na Sarajevo", istakao je Skaka.

Gradonačenik Sarajeva rekao je kako će se potruditi da u Sarajevo, nakon izgradnje skijaških i biciklističkih staza, dovede jedno od velikih sportskih takmičenja.

"Kada govorimo o ljetnim aktivnostima, radit ćemo i na izgradnji nekoliko biciklističkih staza, kako za rekreativni biciklizam tako i za onaj ekstremni. Trebević će biti bogatiji i za restoran 'Vidikovac', koji je i prije rata postojao na Trebeviću, ali mi ćemo nastojati napraviti dosta modernij i veći objekt. Vjerujemo da ćemo na proljeće 2019. godine početi s izgradnjom", kaže Abdulah Skaka.

Skaka naglašava kako bi kroz par godina Trebević mogao postati najveći park prirode u Sarajevu, ali i glavna turistička lokacija za sve ljude koji dolaze u Sarajevo.

Na samom kraju radova, Trebević bi trebao dobiti i moderne klupe, hladnjake, ali i hortikulturalno uređenu stazu.