Poklon Sarajeva
669

Skaka ovog ramazana pokonio i četvrti top, ovaj put Goraždanima

Piše: E. A.
Nakon Travnika, Mostara i Velike Kladuše i u Goražde je stigao ramazanski top, poklon gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

Top je postavljen na izletište Rorovi odakle će oglašavati vrijeme iftara u gradu na Drini.

Abdulah Skaka je ovom prilikom kazao da na ovaj način nastoji dio tradicije Sarajeva prenijeti i u druge bh. gradove. Top na simboličan način obilježava završetak posta i početak iftara i to je tradicija koja se vezuje za Sarajevo, ali pored vjerske dimenzije njime se može obogatiti i turistička ponuda Goražda, poručio je gradonačelnik Sarajeva.

"Veoma mi je drago što se danas nalazimo u herojskom Goraždu. Riječ je o jednom od najaktivnijih gradova u BiH jer ima najmanji broj nezaposlenih. Posjetu smo iskoristili da Goraždu poklonimo jedan top i želja nam je da tu lijepu tradiciju Sarajeva, koja je svojevrsna turistička atrakcija, prenesemo u sve gradove BiH", kazao je Skaka.

Ručno izrađen ramazanski top s izgraviranom pločicom "Poklon Grada Sarajeva" od sada će oglašavati vrijeme iftara, a ukoliko sve bude teklo po planu, prvi put to bi se trebalo desiti večeras.

U gradskoj upravi procjenjuju da je riječ o najboljoj lokaciji na kojoj je u planu i izgradnja pomoćnog objekta gdje će on biti čuvan.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović ističe izuzetno dobru dosadašnju saradnju ova dva grada, ne krijući zadovoljstvo ovim simboličnim poklonom.

"Goražde je danas posebno počašćeno ovom posjetom i poklonom. Imamo dobru saradnju sa Gradom Sarajevo, posebno kada je riječ o oblasti kulture i sporta. Drago nam je zbog ove donacije, jer top je bio u tradiciji bosanskih čaršija. Tako da će od večeras on biti u funkciji i ljuborno ćemo ga čuvati", kaže Ramović.