Savremene gondole
3

Skaka: O cijenama karte za Trebevićku žičaru odlučit će se u februaru

Piše: A. B.
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka povodom početka testiranja Trebevićke žičare rekao je da je ovo jedan od najvećih projekata koji se realizuje u glavnom gradu BiH nakon rata i obnove Olimpijskog bazena i sarajevske Vijećnice.

Skaka je dodao da je ukupna vrijednost projekta nešto manja od 20 miliona maraka i podsjetio je na donaciju Edmonda Offermana od sedam miliona KM. Kazao je kako je značaj žičare višestruk.

"Prvi je onaj emotivni, a to je da je Trebevićka žičara jedan od posljednjih simbola koji mi restauriramo i vraćamo u funkciju i dajemo je na korištenje građanima Sarajeva. Drugi je onaj turistički odnosno ekonomski što znači da ćemo na ovaj način obuhvatiti turističku ponudu i da ćemo je staviti u funkciju promocije Sarajeva", rekao je Skaka.

Skaka je naveo da je riječ o najsavremenijim gondolama trenutno u ovom dijelu Evrope, čiju elektromehaničku opremu je proizvela austrijska firma Leittner. Ipak još nije utvrđena cijena vožnje žičarom.

"O tome će se odlučiti na februarskoj sjednici Gradskog vijeća. Ono što mogu obećati građanima da ćemo se truditi da ta cijena bude prilagođena uslovima i načinu njihovog života", dodao je Skaka.

Adnan Selmanović, mašinski inženjer rekao je da će se od danas do otvaranja Trebevićke žičare konstantno vršiti njeno testiranje do dobijanja upotrebne dozvole. Dodao je i da izgradnja objekta koji će se nalaziti pored žičare ide predviđenim tokom.

"Želim naglasiti da se trenutno testiranje Trebevićke žičare vrši pomoćnim motorom i zbog toga je sporije. Dakle, ovo nije pravi motor koji će pogoniti gondolu. Pomoćni motori se inače koriste za u slučaju da nestane struje da možemo iskrcati putnike i sklonimo ih sa trase. Naravno bitno je napomenuti da je najvažnija sigurnost građana prilikom ovakvih transporta tako da zbog toga danas nikoga nije bilo u gondolama", kazao je Selmanović.

Trebevićka žičara će u pogonu imati 33 kabine, vožnja će trajati sedam minuta, a očekuje se da će u satu prevoziti 1.200 putnika.