Novi pravac
20

Skaka nakon trilaterale u Sarajevu: Odnose sa Beogradom i Zagrebom moramo dići na viši nivo

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što je s gradonačelnicima Beograda i Zagreba Zoranom Radojičićem i Milanom Bandićem prošle sedmice u Sarajevu održao zajednički sastanak, inače prvi tog tipa u poslijeratnoj BiH, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka za Klix.ba najavio je nove pravce djelovanja.

"Zadovoljni smo kako je protekao susret očekujemo da ovo bude početak nove ere u odnosima tri grada. Sarajevo je pokazalo da ima kapacitet i kredibilitet da bude centar saradnje u regiji i uvjeren sam da će to i biti. Imali smo vrlo otvorenu komunikaciju tokom sastanka, ali i tokom priprema za trilateralu", kazao je Skaka.

Podsjetio je da je proteklih mjeseci posjetio oba grada i razgovarao sa gradonačelnicima. Tada su, kaže, otvorili vrata za održavanje ovakvog skupa koji je važan korak i prekretnica.

"Mi naše odnose moramo podići na viši nivo. To je u interesu građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ali i građana Zagreba i Beograda. Izuzetno važno je da se radi o komunikaciji i saradnji uz ravnopravan odnos i puno uvažavanje Sarajeva kao glavnog grada BiH. Nije to, nažalost, uvijek bilo tako, niti su okolnosti u regiji, kao što sami vidite, pretjerano podsticajne za saradnju", naveo je Skaka.

Dodao se nakon ovog skupa može reći da Grad Sarajevo vraća svoju regionalnu poziciju i značaj u političkom smislu i da je to važno.

"Moje kolege Radojičić i Bandić zajedno sa nama su uložili veliki trud i napore da se ovaj sastanak desi i zahvalni smo im na tome. Uvjeren sam, a to smo i dogovorili na sastanku, da će naredni susreti u Zagrebu i Beogradu biti u najmanju ruku jednako sadržajni, značajni i uspješni", kazao je Skaka.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Naglasio je da glavni gradovi imaju načina i prostora da budu lideri pozitivnih promjena i da budu faktor stabilnosti cijele regije. Smatra da je ovo bila dobra poruka i stranim investitorima.

"Dogovorili smo formiranje zajedničke turističke rute, i taj projekt trebaju realizirati turističke zajednice. Riječ je o inicijativi koja je izvodljiva, efikasna i može pojačati turistički rast u sve tri prijestolnice. Imamo šansu da iskoristimo turistički potencijal dalekog Istoka. Na određeni način to će biti i test ove naše predanosti u saradnji. Bit će tu još vrlo konkretnih stvari o kojima ćemo govoriti javno kada to bude potrebno. Imamo više načina i formi saradnje, u nekim su uključene i druge institucije i gradovi, ali je politička volja koja je iskazana ključna. Najvažnije je da se snažno radi i kad javnost ne gleda i kada nema kamera", istaknuo je gradonačelnik Sarajeva.

Dodao je da su organizacijom ovakvog jednog skupa na najvišem nivou pokazali i potvrdili institucionalno jačanje Grada Sarajeva i njegove administracije.