Svečano otvoren
33

Skaka: Informativni centar MKSJ-a od historijskog značaja za Sarajevo i BiH

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo, danas su u Vijećnici otvorili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, u ime predsjednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove, Gabrielle Mclntyre i biši sudija MKSJ Faust Pocar.

"Osnivanje Informativnog centra i promocija njegovog naslijeđa projekt je od historijskog značaja za Grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu. Centar predstavlja još jedan korak bliže istini i pravdi; suočavanju s prošlošću; izgradnji mira i pomirenja", istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Mandat Informativnog centra Sarajevo je da pruži javnosti ažuran, direktan i siguran elektronski pristup svim javno dostupnim spisima haškog Tribunala i arhivskom materijalu sadržanom u online bazama podataka MKSJ. Centar je smješten u Vijećnici i funkcionirat će kao posebna organizaciona jedinica pri Gradskoj upravi Grada Sarajeva. Cjelokupna javnost, istraživači, studenti, akademska zajednica, mediji i svi zainteresirani građani imat će mogućnost da sa stručnim osobljem Gradske uprave, na modernoj informatičkoj opremi, pretražuju kompletan elektronski arhiv Tribunala.

Ujedno, od danas će posjetioci u Vijećnici biti u prilici da vide kao, stalnu postavku, originalnu sudnicu haškog suda. Sudnicu koju je Mehanizam, kao pravni sljedbenik MKSJ, donirao Gradu Sarajevu će, također, moći da koriste studenti u praktičnoj nastavi.

Prisutnima se obratio i Ivo Komšić, predsjedavajući Savjeta gradonačelnika za Informativni centar, koji je kazao da Centar treba da zaživi kao jedinstveno mjesto u ovom dijelu Evrope na kojem će se vršiti akademska istraživanja ratnih zločina sa pravnog, historijskog, sociološkog, filozofskog, politološkog i psihološkog aspekta.

"MKSJ je bio pionirska institucija i prvi međunarodni krivični sud modernog doba, koji je dokazao da je odgovornost moguća za tragične događaje i stravične zločine koji su se desili na teritoriji bivše Jugoslavije devedesetih godina“, istaknula je Gabrielle Mclntyre u svom izlaganju.

Gradonačelnik Skaka je ovom prilikom uručio priznanja za poseban doprinos u uspostavi Informativnog centra, i to: ranijim gradonačelnicima Sarajeva Semihi Borovac i Ivi Komšiću, bivšem sudiji MKSJ Faustu Pocaru i aktuelnom predsjedniku Mehanizma za međunarodne krivične sudove, sudiji Theodoru Meronu. Priznanja su dobili i ambasadorica R Indonezije u BiH Nj.E. Amella Achmad Yani, načelnici sarajevskih općina Centar i Novi Grad, Nedžad Ajnadžić i Semir Efendić, te predsjednik Uprave UniCredit banke Dalibor Ćubela.

Na ceremoniji otvorenja Informativnog centra, koja je popraćena izložbom "Opsada Sarajeva kroz presude MKSJ", prisustvovala je visoka delegacija Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koja je pravni sljednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u BiH, međunarodne zajednice, te udruženja žrtava ratnih zločina.