Boriša Arnaut
0

"Sjesti i riješiti probleme koji opterećuju saradnju BiH i Srbije"

SRNA
Boriša Arnaut (Foto: Sarajevo-x.com)
Boriša Arnaut (Foto: Sarajevo-x.com)
Ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut izjavio je da je sasvim sigurno da će doći do susreta članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Srbije, i to vrlo brzo, bez obzira na ono što sada opterećuje odnose dvije države.

"Trebalo bi da dođe do normalizacije odnosa. Međutim, ovakvi slučajevi poremete odnose bilo trenutno ili za jedan period, ali sasvim sigurno da će doći do susreta Predsjedništva BiH sa predsjednikom Srbije, i u uzvratnoj posjeti. Ja se nadam da će to biti vrlo brzo, tokom ove godine, bez obzira na sve ovo kroz šta sada prolazimo i što je eksponirano", rekao je Arnaut za Radio Slobodna Evropa.

Arnaut smatra da bi predstavnici Hrvatske, BiH i Srbije trebalo da sjednu i razriješe probleme koji opterećuju odnose ovih zemalja, na zadovoljstvo svih građana kako bi mogli mirno da žive.

"Jako se dižu tenzije kada se bliži kraj bilo kom postupku, a to je nepotrebno. Svaki taj slučaj diže tenzije i na jednoj i na drugoj i na trećoj strani - bio to Purda, Divjak, Jurišić ili bilo ko drugi", rekao je Arnaut.

On je naveo da bi Ilija Jurišić trebalo da ode na ponovno suđenje u Beogradu, zakazano za april, i dodao da "iz razgovora sa njim znaju da apsolutno nema dileme da neće doći na suđenje".

"Jurišić je ubijeđen da nije kriv. Ono što ja znam iz praćenja suđenja jeste da je apsolutno nevin u tom postupku. I na kraju, drugostepeno vijeće koje je oslobodilo Jurišića iz pritvora je to ukazalo. I svi svjedoci koji su bili na prvostepenom i drugostepenom suđenju su ukazali da je Jurišić tu bio apsolutno nebitan, tako da će on sasvim sigurno doći", rekao je Arnaut.