{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Josipović za evropsko partnerstvo Srbije, Hrvatske i BiH

S
30.12.2010. u 21:58
0
12
Josipović za evropsko partnerstvo Srbije, Hrvatske i BiH
0
Josipović za evropsko partnerstvo Srbije, Hrvatske i BiH
Ivo Josipović
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je da je napredovanje Hrvatske i Srbije prema članstvu u EU posebno blagotvorno kada je riječ o BiH i da uvijek ima na umu zajedničko trostrano evropsko partnerstvo sa BiH.
"Imajući na umu koliko važnu ulogu u stabilnosti i integrisanosti BiH igraju bosanski Srbi i koliko su oni važni i u smislu nacionalnog interesa Srbije, teško je zamisliti zemlju koja bi više od Srbije mogla biti zainteresovana za što skoriju evropeizaciju i članstvo BiH u EU. Stoga, kada se radi o evropskoj budućnosti i Hrvatske i Srbije, uvijek imam na umu naše zajedničko trostrano evropsko partnerstvo sa BiH", rekao je Josipović.

On je u intervjuu za sutrašnji "Blic" izrazio očekivanje da će Hrvatska već iduće godine zatvoriti sva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, što bi joj otvorilo put da do 2013. godine postane punopravna članica Unije.

Josipović je istakao da pomirenje u regionu nema alternative.

"Niti se može živjeti u prošlosti, niti se od nje može uspješno živjeti. Vjerujem da smo između Srbije i Hrvatske završili s fazom odnosa koja je zahtijevala velike simboličke gestove. Danas ostaju realni izazovi: utvrđivanje sudbine nestalih, konačni povratak i zbrinjavanje izbjeglica, te utvrđivanje granice. Kada se radi o izazovima budućnosti, to je izazov intenziviranja ekonomske saradnje", rekao je hrvatski predsjednik.

Josipović je podsjetio da je premijerka Hrvatske Jadranka Kosor ustupila Srbiji disk s prevodom zajedničkih evropskih pravnih tekovina, vrijedan oko šest milona eura.

"Ali to je samo tehnička pomoć. Ono što je ključno jeste politička podrška, poruka zemljama EU da su u ovom regionu zemlje solidarne u ambicijama ulaska u EU i da je uspjeh jedne od njih uspjeh za sve. U Hrvatskoj preovladava mišljenje da je ubrzavanje integrisanja Srbije, kao i ostalih susjeda, stvar i hrvatskog nacionalnog interesa. Svakim novim korakom bilo koje zemlje u okruženju prema EU svakoj drugoj se povećava i prostor stabilnosti, sigurnosti i slobodni ekonomski prostor u kojem se poslovni odnosi odvijaju pod istim uslovima", rekao je Josipović.

Odgovarajući na pitanje hoće li podnošenje hrvatskog odgovora Međunarodnom sudu pravde na protivtužbu Srbije uticati na šanse da dvije zemlje obostrano povuku tužbe, Josipović je ocijenio da je o tome rano govoriti.

"O tome će odlučiti dvije vlade. Ali mogu ponoviti ono što sam već rekao: ako bismo danas-sutra u različitim političkim okolnostima od onih koji su vladali kada su tužbe podignute kroz otvoren dijalog uklonili razloge koji su doveli to podizanja tih tužbi, onda bismo to mogli riješiti i dogovorom. Pritom, baš kao i predsjednik Boris Tadić, uvijek ističem da zločinci moraju biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni", zaključio je Josipović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: