{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjednica Predstavničkog doma u znaku sukoba SDS-a i SNSD-a

F
20.11.2013. u 18:21
41
18
Sjednica Predstavničkog doma u znaku sukoba SDS-a i SNSD-a
41
Sjednica Predstavničkog doma u znaku sukoba SDS-a i SNSD-a
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom PSBiH raspravlja o Prijedlogu zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, a kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tokom rada, prijevoz s posla i na posao, troškove smještaja i odvojenog života u skladu s odgovarajućim odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

Prema predloženom zakonu, osnovne plaće sudija i tužilaca u BiH iznose 3.800,00 KM, predsjednika Suda i glavnog tužioca BiH 4.400,00 KM, a šefova odsjeka 4.000,00 KM. Osnovna plaća stručnog osoblja kreće se između 1.200,00 KM i 1.800,00 KM, a plaća direktora Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iznosi 3.800,00 KM.

Poslanik Beriz Belkić podsjetio je da se odluka Ustavnog suda BiH odnosila na naknade te istakao da je predlagač proširio odluku i na plate.

"Bilo bi najpametnije da predlagač ovo povuče i implementira samo odluku Ustavnog suda", zaključio je.

Poslanik SDA Šefik Džaferović zatražio je prisustvo predstavnika Ministarstva finansija i trezora koji bi poslanicima objasnio fiksne iznose navedene u ovom Prijedlogu zakona.

Inače, čitava današnja sjednica obilježena je konstantnim konfrontacijama poslanika iz SDS-a i SNSD-a o svakoj tački i po svakom pitanju.

Čitava retorika zasniva se na SDS-ovom optuživanju SNSD-a da se boji izbora jer su uništili RS za vrijeme svoje vladavine te da čine sve kako bi odgodili izbore. SNSD je u nekoliko navrata SDS optužio da "rade po nalozima pojedinih ambasada".

U ovim trenucima proglašena je pauza od 15 minuta na zahtjev Kluba SDS-a. Poslanici su sjednicu počeli jutros u 10.00 sati, a u ovim trenucima su tek na osmoj tački dnevnog reda od najavljenih 90.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: