BiH
3

Poslanici danas o Prijedlogu zakona o neradnim danima i Izbornom zakonu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas, u nastavku ranije prekinute sjednice, trebalo bi da razmatra zahtjev poslanika iz Kluba SDS-a da se Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Kako se navodi u obrazloženju, predloženim izmjenama se sprovodi odluka Ustavnog suda BiH na način da su nazivi opština u RS-u usklađeni sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a.

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o odgovornosti za nuklearnu štetu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije, koja nije podržala principe predloženog zakona.

U prvom čitanju će biti razmatrani: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač poslanica Nermina Zaimović-Uzunović, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH.

Predviđeno je i razmatranje Informacije o kršenju Ustava BiH u Republici Srpskoj u pogledu prava na nacionalnu grupu predmeta u školama u Konjević-Polju i drugim školama, čiji su predlagači poslanici iz Kluba SDA.

Bit će razmatran i Prijedlog zaključka o produženju mandata Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje zakonitosti postupanja nadležnih državnih organa u slučaju privođenja i zadržavanja Šemsudina Mehmedovića, poslanika u Predstavničkom domu.

Sjednica koja će biti nastavljena danas prekinuta je u četvrtak, 24. oktobra, nakon što je Predstavnički dom donio odluko o smjeni ministra i dva zamjenika ministra iz SDS-a u Vijeću ministara BiH, odluku o razrješenju sekretara Predstavničkog doma, te dao saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.