BiH
308

Sjednica PIC-a potvrdila: Izetbegović ostao bez podrške Zapada, Rusija priznala genocid u BiH

Piše: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon dugo vremena promijenjen je pristup zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) u odnosu na političku situaciju u BiH. Zajednička izjava ambasadora o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije ujedinila je Rusiju, Sjedinjene Američke Države i zemlje članice Evropske unije, dok je mišljenje izdvojila samo Turska.

Od političkih stavova Vijeća za implementaciju mira u BiH u prošlosti se uglavnom distancirao ambasador Ruske Federacije u našoj zemlji. Tako je Rusija izdvojila mišljenje o neustavnom referendumu u entitetu Republika Srpska u dijelu u kojem PIC poziva na puno poštivanje relevantne odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS-a.

Na svim sjednicama Upravnog odbora PIC-a koje su održane u 2016. godini ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izdvojio je svoje mišljenje za određene paragrafe ili se uopće nije složio sa zajedničkom izjavom ambasadora.

Jučerašnja sjednica Upravnog odbora PIC-a nakon dugo vremena ujedinila je ambasadore Francuske, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije.

Svi oni izrazili su zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo kao rezultat inicijative da se podnese zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine o tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za zločin genocida.

Ambasadori su političke lidere pozvali da se uzdrže od jednostranih poteza i vrate principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa pri donošenju odluka, kao i poštivanju bh. ustava, institucija i vladavine prava.

S ovim dijelom izjave nije se složio ambasador Turske u BiH Haldun Koc koji smatra da je revizija presude isključivo pravna stvar i da nije političko pitanje o kojem ambasadori trebaju imati pravo glasa.

Nakon više od godinu dana Rusija i Zapad imaju jedinstven stav o BiH

Pozivanje na suzdržavanje od jednostranih procesa i vraćanje na donošenje odluka konsenzusom indirektne su poruke članu Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakiru Izetbegoviću. Naime, sjednica na kojoj je usvojena izjava sazvana je na zahtjev ambasadora Rusije u BiH koji je javno kazao da je zahtjev za reviziju presude podnesen bez saglasnosti unutar institucija BiH, što su ranije tvrdili politički predstavnici iz RS-a.

Identični stavovi ambasadora Rusije i zapadnih zemalja o reviziji presude govore da je Bakir Izetbegović izgubio podršku zapada na ovom pitanju s obzirom na to da su se zapadne zemlje složile s Rusijom koja je uvijek više bila naklonjena srpskom političkom faktoru u BiH.

Simbolično je da je ranije šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore pozvao bh. vlasti da ne pokreću reviziju presude, ističući da ima informacije o tome da je mandat agenta BiH Sakiba Softića istekao još 2007. godine. Identične tvrdnje iznosili su i političari iz RS-a koji su isto kao i Moore upozoravali na političke posljedice nakon pokretanja revizije.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić smatra da je jučerašnja izjava ambasadora PIC-a dobra poruka s obzirom na to da i Zapad i Rusija imaju jedinstven stav o tome da se ne smije jednostrano djelovati i destabilizirati situacija zbog vlastitih političkih interesa.

"Bilo ko da je uradio nešto slično ne bi imao podršku Zapada. Oni imaju negativna iskustva sa BiH i znaju kako je ovdje teško dovesti do mira. Svjesni su da se ne smije rizikovati mir koji imamo 25 godina", kazao je Stevandić.

Rusija priznala genocid u BiH

Istakao je da nijedan političar bez obzira na etničku pripadnost u BiH ne smije govoriti kako će žrtvovati mir u našoj zemlji za nešto drugo. Na pitanja šta za BiH znači gubiti podršku Zapada i Rusije odgovorio je da je riječ o velikim silama koje gledaju svoje interese.

"Velike sile nekada mogu da se pozicioniraju za jedan ili za drugi narod i da uđemo u turbulencije koje su izazvane spolja. Zato je najvažnije da mi u BiH pronađemo neku vrstu konsenzusa i shvatimo da ona može postojati samo u ravnoteži između pokušaja unitarizacije ili separatizma. Tu moramo naći centralnu liniju i baviti se ekonomijom", zaključio je Stevandić.

U jučerašnjoj zajedničkoj izjavi ambasadora PIC-a posebno je zanimljiv treći paragraf u kojem između ostalog stoji: "Ambasadori Upravnog odbora svjesni su patnji koje su uzrokovali genocid i drugi zločini, kao i prava žrtava i preživjelih, te su ponovo istakli potrebu da se ulože dalji napori u pravcu pomirenja i dobrih odnosa u zemlji i regiji".

Pridruživanjem ovoj izjavi Rusija, koja je 2015. godine blokirala Rezoluciju o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a jer nije željela prihvatiti riječ genocid, priznala je genocid u BiH.

PIC se sastoji od 55 zemalja i organizacija koje na različite načine pružaju podršku mirovnom procesu – osiguravajući finansijska sredstva, dajući trupe u sastav EUFOR-a ili direktno provodeći operacije u Bosni i Hercegovini. U PIC-u je također uključen jedan broj promatrača koji se mijenja. Upravni odbor visokom predstavniku daje političke smjernice. U Sarajevu visoki predstavnik predsjedava sedmičnim sastancima ambasadora zemalja i organizacija članica Upravnog odbora u BiH. Pored toga, Upravni odbor se na nivou političkih direktora sastaje tri puta godišnje.