GV Grada Sarajeva
0

Sjednica o transformaciji PEP-a u Gradsku radio-televiziju Sarajevo

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva trebalo bi na današnjoj sjednici razmatrati Prijedlog odluke o transformaciji PEP Društva s ograničenom odgovornosti za prijenos i emitiranje programa Sarajevo u JP "Gradska radio-televizija Sarajevo".

Naime ova odluka nije usvojena na prošloj sjednici Gradskog vijeća jer je za nju glasalo 14 vijećnika (SDP), a 13 je bilo suzdržanih (SDA, SBiH, BPS Sefer Halilović, Naša stranka i Stranka penzionera BiH).

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kazao je da se radi više o formalnopravnoj odluci koja treba da se registrira u Sudu.

Vijećnici Sead Srna (SDA) i Mirsad Šabaredžović (BPS) kazali su tada da nema potrebe za formiranjem dvaju lokalnih javnih emitera na području KS-a.

Razlozi za donošenje ove odluke proizilaze iz sadržaja Odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva o preuzimanju 100 posto udjela u osnovnom kapitalu, objekata i opreme privrednog društva PEP d.o.o. Sarajevo kojom se izražava spremnost i opredijeljenost Grada Sarajeva da se na najoptimalniji i najadekvatniji način, kroz medijsko predstavljanje, afirmiraju njegova nastojanja i aktivnosti da ova jedinica lokalne samouprave bude što bliža, i na usluzi građanima Grada Sarajeva, navedeno je u obrazloženju za donošenje te odluke.

Odlukom je planirano da se finansijska sredstva za njenu realizaciju osiguraju iz budžeta Grada Sarajeva.

Na sjednici Gradskog vijeća danas bi trebao biti razmatran i Prijedlog Programa manifestacije obilježavanja 6. aprila, Dana Grada Sarajeva u 2010. godini.

U Prijedlogu ovog programa 6. aprila trebalo bi biti održana svečana sjednica Gradskog vijeća, a u okviru programa bit će realizirani i brojni muzički i sportski događaji, ali i izložbe, ulični performansi i predstave.

Na dnevnom redu sjednice još su i nacrti Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana za tri lokacije u Gradu Sarajevu i to "Park-Šuma Mojmilo", "Ciglane" i "Ahatovići".