BiH
0

Sjednica Komisije za odbranu i sigurnost BiH opet bez zaključaka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH danas je na sjednici u Sarajevu razmatrala informaciju o sigurnosnim aspektima događaja u vezi s blokadom objekata/institucija BiH tokom protesta od 5. do 7. juna te vodila raspravu o predloženim zaključcima koji se odnose na ta pitanja.

Naime, radi se o zaključcima do kojih se došlo tokom rasprave u Predstavničkom domu PSBiH što se odnose na spomenute proteste, a koji su trebali biti sistematizirani i usuglašeni u okviru Komisije za odbranu i sigurnost i upućeni domovima PSBiH.

Međutim, kako je u završnici zasjedanja saopćila predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić, sjednica je završena bez konkretnih zaključaka, a uz sugestiju da se na narednu sjednicu ovog parlamentarnog tijela pozove glavni tužilac Tužilaštva BiH radi izjašnjenja u vezi s razmatranim događajima, a u kontekstu tužilačke odluke/klasifikacije, prema kojoj "blokada institucija BiH nema elemente krivičnog djela".

Sjednici Komisije prisustvovao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, koji je podsjetio na hronologiju događaja u vezi s protestima ispred institucija BiH, te na angažman Vijeća u vezi s tim.

Vlastita stanovišta u vezi s razmatranom temom obrazložili su ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i direktori policijskih agencija na državnom nivou, kao i federalni ministar unutarnjih poslova, ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, te direktor Službe za poslove sa strancima.

Ministar Radončić je ukazao na širi kontekst stanja sigurnosti u BiH, uvjetovan teškom ekonomskom situacijom, visokim stepenom nezaposlenosti i korupcije u BiH, ocjenivši da se radilo o opravdanom nezadovoljstvu građana te da nema razloga za bilo kakve tenzije s obzirom na to da protiv građana nije upotrebljena sila te činjenicu da se sitaucija razriješila bez većih posljedica.

Naglasio je da Ministarstvo sigurnosti BiH nema operativne nadležnosti, te se založio za doradu određenih zakonskih rješenja kako bi se uspostavio odgovarajući mehanizam za promptno djelovanje agencija za provedbu zakona u "kriznim situacijama", s preciziranim ulogama i procedurama.

Sjednica Komisije za odbranu i sigurnost BiH nastavak je sjednice od 4. jula kada su, također, razmatrana pitanja u vezi s protestima ispred institucija BiH, a na temelju Informacije o mjerama i radnjama policijskih službenika tokom nenajavljenih protesta od 5. do 7. juna ispred objekata institucija BiH koju je sačinila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i njenog dopisa koji se odnosi na davanje garancija za rad institucija BiH, zaključaka Neovisnog odbora PSBiH, te odgovarajućih informacija/materijali Vijeća ministara BiH i drugih nadležnih policijskih agencija i organa.

U raspravi, koja je na momente poprimala polemizirajuće tonove, istaknuta su različita viđenja protesta - jedni su to smatrali legitimnim pravom građana, te pitanjem koje bi trebalo zakonski urediti, uključujući i razmatranje uzroka koji su do njih doveli, te ukazali na potrebu za uspostavljanje mehanizma za snažnije koordiniranje policijskih agencija na različitim nivoima, dok su drugi insistirali na stanovištu da se radi o udaru na institucije BiH i ustavni poredak zemlje, ne pristajući na bilo kakve izmjene zakonskog okvira, tvrdeći da postojeći nudi dovoljno, ali da se ne primjenjuje.

U fokusu rasprave bilo je i pitanje razgraničenja nadležnosti, kao i potreba jačanja odgovornosti na svim nivoima sigurnosne strukture u BiH, uz sugeriranje da se pažnja usmjeri na uzroke, a ne posljedice određenih propusta, komparirajući reagiranje policije tokom protesta s ranijim kriznim situacijama (slučaj napada na Američku ambasadu), te insistirajući na ustanovljenju mehanizama za automatsko djelovanje policijskih agencija u vanrednim prilikama.

I pored brojnih diskusija i ukazivanja na probleme (ne)djelovanja ili neodgovarajućeg djelovanja, sjednica Komisije je završena bez konkretnih zaključaka, a sudionici sjednice dotakli su se i slučaja hapšenja Šemsudina Mehmedovića bez naredbe Tužilaštva BiH, odnosno pitanja odnosa SIPA-e i Tužilaštva BiH, a što će, kako je nagoviješteno, biti tema neke od narednih sjednica.

Sjednici je prisustvovao i direktor Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci u BiH/Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (ICITAP) James Jim Tillman, koji je ocjenio da su na sjednici Komisije za odbranu i sigurnost BiH identificirani problemi, ali i moguća rješenja.

Ostaje, kako je kazao, da se iznađe način da se dobre preporuke pretoče u rješenja.

Tillman je poručio da je Vlada SAD-a spremna pružiti punu potporu jačanju sigurnosnog sektora u BiH.