{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećate li se predizborne pjesme "Zgrabi svoju sreću": Sviramo li još uvijek isto?

12.8.2014. u 20:16
255
119
Sjećate li se predizborne pjesme "Zgrabi svoju sreću": Sviramo li još uvijek isto?
255
 
Četrnaest je godina prošlo od općih izbora 2000. godine pred čije neposredno održavanje su tri mlade pjevačice iz BiH, Marija Šestić iz Banje Luke, Irina Kapetanović iz Konjica i Sanja Volić iz Novog Travnika, snimile pjesmu pod nazivom "Zgrabi svoju sreću".
Bila je to predizborna pjesma čije snimanje je finansirala Misija OSCE-a u BiH, a s ciljem podsticanja glasača, prije svega mladih, da glasaju za promjene, drugačiju politiku, drugačije ideje u kojima nema podjela na nacionalne torove.

Vjerovatno se sjećate pjesme i stihova u kojima njih tri pozivaju svoju generaciju, ali i druge, da "pročeprkaju ispod pijeska" i pitaju "zašto uvijek istu pjesmu sviraš kad možeš da biraš", aludirajući na konstantne pobjede nacionalno opredijeljenih stranaka na svakim izborima, na retrogradne politike i podjele.

OSCE je u to vrijeme ovom pjesmom jasno pozvao na promjene i podsticao glasače da razmotre i neke druge opcije, a također je i na lokalnim izborima prije toga imao svoje plakate kojima su bili oblijepljeni gradovi i na kojima je stajala poruka "Glasajte za promjene".

U samom spotu iza djevojaka dok pjevaju stajao je veliki natpis "Promjenama do boljeg života". No, četrnaest godina kasnije mnogo se toga promijenilo, doduše kod naših susjeda, jedni su ušli u EU, pa ne možemo više s ličnom kartom na more, između ostalog, a drugi su na pragu ulaska u EU, dok je kod nas i dalje po starom.

Još uvijek istu pjesmu sviramo i prije će biti na da je na oktobarskim izborima vrijeme za zamjene, nego za promjene. Zato poslušajte još jednom šta su poručivale tada Marija, Irina i Sanja, a do oktobra vam je ostalo još dovoljno vremena da razmislite kome ćete dati svoj glas.

Podsjećanja radi njih tri su prošle godine snimile i pjesmu "Naša domovina" koju također možete poslušati, ako niste imali priliku ranije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: