{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje ne blijedi: 12. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari

F
20.9.2015. u 14:43
106
Sjećanje ne blijedi: 12. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari
106
U Memorijalnom centaru Srebrenica-Potočari danas je obilježena 12. godišnjica zvaničnog otvaranja spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida iz jula 1995. godine.
Obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća načelnika Općine Srebrenica i potpredsjednika Skupštine, Ćamila Durakovića i Hamdije Fejzića, rukovodstva Memorijalnog centra, članica udruženja srebreničkih majki, predstavnika kancelarija OHR-a i OSCE Misije u BiH, te Udruženje Branilaca Konjica.

Prisutnima su se obratili predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Sadik Ahmetović i načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Tokom svog obraćanja Sadik Ahmetović je rekao da se prije svega zahvaljuje porodicama žrtava genocida koje su svojim zalaganje i upornošću ubijedile međunarodnu zajednicu da na mjestu gdje je bila baza holandskog bataljona i gdje je započeo genocid, bude izgrađen Memorijalni centar, te poručio da sve generacije trebaju slati poruku sa tog mjesta da se zločin više nikada i nikome ne ponovi.

Ahmetović je rekao da država Bosna i Hercegovina mora imati više razumijevanja i davati podršku da se do kraja završi Memorijalni centar, te istakao da to, nažalost, do sada nije tako bilo, a da su uglavnom svemu podršku davale prijateljske zemlje.

Ahmetović je pozvao sve političare, domaće, one iz regiona, ali i iz cijelog svijeta, da podignu svoj glas i "da spriječe silu koja dolazi iz Banje Luke i od Milorada Dodika, koji svaki dan udara na identitet najmlađe populacije", te poručio da je jezik Bošnjaka bosanski i da se o tome neće pregovarati.

Ćamil Duraković je tokom obraćanja rekao da i nakon genocida, Bošnjacima u Srebrenici i u entitetu Republika Srpska se nameću mnogi zakoni, kojima se vrši represija na povratnike, a to su zakoni o prebivalištu, obrazovanju, Izborni zakon i niz drugih zakona koji povratnicima otežavaju život. Zahvalio se svima koji su danas došli u Memorijalni centar da obilježe ovaj "sveti datum za Bošnjake", te da se zajedno sjete žrtava genocida i prouče im Fatihu.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton je prije dvanaest godina otvorio Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida i tog dana ukopano je 107 žrtava genocida.

Do danas je u Memorijalnom centru u Potočarima ukopano 6.377 žrtava genocida, a preživjeli tragaju za još više od 1.000 svojih najmilijih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: