{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje ne blijedi: 12. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari

F
20.9.2015. u 14:43
106
Sjećanje ne blijedi: 12. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari
106
U Memorijalnom centaru Srebrenica-Potočari danas je obilježena 12. godišnjica zvaničnog otvaranja spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida iz jula 1995. godine.
Obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća načelnika Općine Srebrenica i potpredsjednika Skupštine, Ćamila Durakovića i Hamdije Fejzića, rukovodstva Memorijalnog centra, članica udruženja srebreničkih majki, predstavnika kancelarija OHR-a i OSCE Misije u BiH, te Udruženje Branilaca Konjica.

Prisutnima su se obratili predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Sadik Ahmetović i načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Tokom svog obraćanja Sadik Ahmetović je rekao da se prije svega zahvaljuje porodicama žrtava genocida koje su svojim zalaganje i upornošću ubijedile međunarodnu zajednicu da na mjestu gdje je bila baza holandskog bataljona i gdje je započeo genocid, bude izgrađen Memorijalni centar, te poručio da sve generacije trebaju slati poruku sa tog mjesta da se zločin više nikada i nikome ne ponovi.

Ahmetović je rekao da država Bosna i Hercegovina mora imati više razumijevanja i davati podršku da se do kraja završi Memorijalni centar, te istakao da to, nažalost, do sada nije tako bilo, a da su uglavnom svemu podršku davale prijateljske zemlje.

Ahmetović je pozvao sve političare, domaće, one iz regiona, ali i iz cijelog svijeta, da podignu svoj glas i "da spriječe silu koja dolazi iz Banje Luke i od Milorada Dodika, koji svaki dan udara na identitet najmlađe populacije", te poručio da je jezik Bošnjaka bosanski i da se o tome neće pregovarati.

Ćamil Duraković je tokom obraćanja rekao da i nakon genocida, Bošnjacima u Srebrenici i u entitetu Republika Srpska se nameću mnogi zakoni, kojima se vrši represija na povratnike, a to su zakoni o prebivalištu, obrazovanju, Izborni zakon i niz drugih zakona koji povratnicima otežavaju život. Zahvalio se svima koji su danas došli u Memorijalni centar da obilježe ovaj "sveti datum za Bošnjake", te da se zajedno sjete žrtava genocida i prouče im Fatihu.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton je prije dvanaest godina otvorio Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida i tog dana ukopano je 107 žrtava genocida.

Do danas je u Memorijalnom centru u Potočarima ukopano 6.377 žrtava genocida, a preživjeli tragaju za još više od 1.000 svojih najmilijih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: