{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Memorijalni centar Potočari bilježi rekordne posjete iz svih dijelova svijeta

F
3.9.2015. u 10:55
90
Memorijalni centar Potočari bilježi rekordne posjete iz svih dijelova svijeta
90
Memorijalni centar Potočari  bilježi rekordne posjete iz svih dijelova svijeta
Foto: Arhiv/Klix.ba
Memorijalni centar Potočari je mjesto bosanskih šehida, žrtava genocida u Srebrenici, dolina u kojoj majke, žene, sestre i djeca nalaze smiraj za svoju dušu pored mezarova svojih najmilijih.
Memorijalni centar Potočari je i opomena svima onima koji su u julu 1995. godine ušutjeli, povukli se u svoje jazbine i nisu reagirali, a mogli su, nisu zaštitili stanovništvo takozvane "Zaštićene zone Ujedinjenih nacija".

Ove godine je obilježena 20. godišnjica počinjenog genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Počinili su ga komšije Srbi, uz podršku Republike Srbije. Svi oni negiraju svoje zlo, iako postoji i presuda Međunarodnog suda u Haagu, da su vojska i policija Republike Srpske počinili strašni zločin genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Minulog 11. jula 2015. godine došlo je oko 70.000 ljudi u Memorijalni centar u Potočare da bi odalo poštu žrtvama genocida, osudili zločin i zločince te poslali jedinstvenu poruku, da se nikada i nikome ne dogodi Srebrenica.

Da Memorijalni centar jeste mjesto opomene, osude i slanja poruke da zlo treba osuditi i ne dozvoliti da se ikome više ponovi, pokazuje i veliku broj posjeta koje se i mimo 11. jula dešavaju u Memorijalnom centru.

Kako navode u Memorijalnom centru u toku augusta imali su rekordan broj posjeta iz mnogih dijelova svijeta i to: Australije Amerike, Brazila, Francuske, Italije, Južnoafričke Republike, Turske, Malezije, Srbije, Novog Zelanda, i dr. zemalja.

Sadržaje koje Memorijalni centar nudi posjetiocima jeste držanje historijskog sata, obilazak mezarja, razgledanje izložbe, gledanje filma o žrtvama genocida, posjeta Multimedijalnoj sobi/Dokumentacionom centru Sense, te upis u knjigu žalosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: