Sjećanje na žrtve holokausta: Jevreji ne zaboravljaju ljude koji su bili njihovo svjetlo u tami

Piše: E. M./Klix.ba
24.1.2019. u 22:27
120
70
Sjećanje na žrtve holokausta: Jevreji ne zaboravljaju ljude koji su bili njihovo svjetlo u tami
120
1/11 Foto: E. M./Klix.ba
2/11 Foto: E. M./Klix.ba
3/11 Foto: E. M./Klix.ba
4/11 Foto: E. M./Klix.ba
5/11 Foto: E. M./Klix.ba
6/11 Foto: E. M./Klix.ba
7/11 Foto: E. M./Klix.ba
8/11 Foto: E. M./Klix.ba
9/11 Foto: E. M./Klix.ba
10/11 Foto: E. M./Klix.ba
11/11 Foto: E. M./Klix.ba
U organizaciji Pravnog fakulteta u Zenici danas je održan okrugli sto koji je posvećen žrtvama holokausta.
Okruglim stolom kojem su prisustvovali profesori i doktori prava, Pravni fakultet u Zenici postao je dio svjetske porodice koja obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta. Obilježavanje 27. januara, kada je Crvena armija oslobodila Aušvic, u većini evropskih zemalja je prihvaćen kao zvanični datum, a kasnije je UN taj datum proglasio zvaničnim i na cijelom svijetu.

"Mi smo zadovoljni što smo večeras imali predstavnike Jevrejske zajednice u BiH i Jevrejske općine Zenica, ali i profesore i doktore koji su iz svog ugla mogli govoriti o ovom zločinu. Obilježavanje historijskih datuma jako je važno za mlade naraštaje. Prisjećamo se nemilih dešavanja koja nam mogu biti pouka za budućnost. Prisjećanje može biti jedna prevencija činjenja genocida i nad drugim narodima u svijetu i suzbijanju retrogradnog procesa negiranja i poricanja počinjenih najtežih međunarodnih zločina", kazao je profesor na Pravnom fakultet u Zenici Enis Omerović.

Kazao je da profesori i nastavnici samo edukacijom mogu preventivno djelovati na mlađe generacije koje žive u vrijeme kada brojni političari u javnosti sprovode svoju vrstu fašizma.

Jedan od govornika na večerašnjem okruglom stolu bio je i Rejhan Prohić čija je porodica posljednja u zemljama regije u proteklom periodu dobila priznanje/titulu "Pravednika među narodima". To je priznanje koje Izrael dodjeljuje drugim narodima koji su spašavili Jevreje u vremenima tame.

"Moja porodica je uspjela spasiti djevojčicu svojih prijatelja tokom Drugog svjetskog rata, a godinama poslije pokušao sam pronaći tu curicu koja je već tada bila žena. Pronašao sam je i kako bi se zahvalila mojoj porodici tražila je od mene da pribavim svu potrebnu dokumentaciju koju je ona predala sudu u Izraelu koji je donio odluku da moja porodica dobije ovo priznanje", kazao je Prohić te naglasio da Jevreji ne zaboravljaju prošlost i ljude koji su im bili svjetlo u doba tame.

Na okruglom stolu su još govorili i dekan Pravnog fakulteta u Zenici Enes Bikić, dr. Dževad Drino, dr. Benjamina Londrc, književnica Amir Brka i Tina Bagarić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (70)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: