{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje na zloglasni prijedorski logor Trnopolje: Bivši logoraši, mladi iz BiH i Srbije na jednom mjestu

A
5.8.2014. u 21:19
46
37
Sjećanje na zloglasni prijedorski logor Trnopolje: Bivši logoraši, mladi iz BiH i Srbije na jednom mjestu
46
Sjećanje na zloglasni prijedorski logor Trnopolje: Bivši logoraši, mladi iz BiH i Srbije na jednom mjestu
Foto: Anadolija
Bivši logoraši, mladi iz Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i brojni aktivisti različitih nevladinih organizacija prisustvuju večeras programu sjećanja na koncentracioni logor Trnopolje, jedan od tri zloglasna logora na području prijedorske opštine kroz koji su u periodu od maja do novembra 1992. godine prošle na hiljade logoraša, javlja Anadolija.
Svjetska javnost saznala je za logor Trnopolje na današnji dan, 5. avgusta 1992. godine, nakon što su novinari ITN-a otkrili njegovo postojanje.

Prisutni večeras nisu uspjeli, zbog vremenskih neprilika, na simboličan način obilježiti tužnu godišnjicu tako što bi noć proveli, kao godinu ranije, u autentičnom prostoru bivšeg logora, a i kako bi evocirali sjećanja na događaje iz 90-tih kada su upravo na tom mjestu boravili zatočenici.

Među prisutnima su i članovi NVO ''Žene u crnom'' iz Beograda.

Aktivista NVO ''Žene u crnom'' iz Beograda Goran Lazin je sa grupom mladih iz Srbije posjetio mjesto bivšeg logora Trnoplje, a kako je kazao za Anadolu Agency (AA) u Trnopolje su došli kako bi se prevenstveno solidarisali sa zajednicom i porodicama žrtava, ali i odali počast žrtvama logora Trnopolje.

"Mladi u Srbiji jako malo znaju o logorima u BiH Čak i oni koji znaju ne žele da znaju o tome. Mislim da je to posljedica politike koja je vođena u Srbiji. To je ta politika koja je težila ka stvaranju 'Velike Srbije', etničkom čišćenju i genocidu", pojasnio je Lazin.

Lazin već četiri godine dolazi u Trnopolje.

"Kada sam prvi put došao u Kozarac bilo mi je jako teško, nisam mogao da pogledam ženama u oči, ali u izgradnji odnosa sa žrtvama se nekako oslobađam te neke težine i time se gradi neki oblik zajedništva, pomirenja. Bez suočavanja sa prošlošću teško je doći do pomirenja", pojasnio je Lazin.

Poručuje da je pomirenje dugotrajan i mukotrpan proces koji zavisi od svih nas.

Logori oko Prijedora bili su mjesta ubistava i mučenja, uključujući seksualno nasilje.

Logor Trnopolje formiran je 26. maja 1992 godine nakon što su srpske vlasti, a prema odluci Kriznog štaba, zauzele Kozarac, te zarobile većinu stanovništva.

Tadašnje vlasti su logor opisale kao "prihvatni centar za izbjeglice“. Novinari koji su posjetili Trnopolje opisali su ga kao logor, dodajući da su ljudi unutra ograničeni u kretanju, te da ih čuvaju stražari sa automatskim oružjem. U samom logoru vladali su neljudski uslovi, a zatočenici su izgladnjivani.

Kroz logor je prošlo nekoliko hiljada Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora i okolice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: