24. godišnjica
34

Sjećanje na stradale talijanske novinare: Život izgubili praveći priču o djeci Mostara

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Ambasada Republike Italije u BiH i Misija OSCE-a organizirala je komemoraciju trojici novinara talijanske nacionalne televizije RAI, Mariju Luchettiju, Dariju D'Angelu i Alessandru Otu, ubijenim granatom 28. januara 1994. u Mostaru, dok su snimali dokumentarni film o mostarskoj djeci žrtvama rata.

Na mjestu pogibije cvijeće su položili ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brucea Berton, supruga poginulog novinara Alessandra Ote Milenka Ote, i zastupnika talijanskog Parlamenta Marco Bergonzi. Iako su bili najavljeni, nisu se pojavili predstavnici Grada Mostara.

Ambasador Minasi naglasio je veličinu žrtve trojice novinara koji nisu željeli umrijeti na ovom mjestu u to vrijeme.

"Oni su željeli ispričati priču o patnji ovog društva u toku rata, radili su reportažu o djeci u ratu, bez da su radili bilo kakvu podjelu. Željeli su tu priču ispričati talijanskom društvu. Dolazili su iz Trsta, poznatog multietničkog mjesta u Italiji, a jedan novinar i njegova supruga su Slovenci. Znali su da dolaze ispričati priču koja je svima nama bliska i jako je bitno da novinari društvu govore istinu. Hvala svim novinarima koji danas nastavljaju njihovu misiju", kazao je ambasador Minasi.

Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Bruce Berton, dodao je kako je ratno novinarstvo opasan posao, a najveći dokaz toga je ova tragedija. Važno je sjećati se, dokumentovati ovakva mjesta, dešavanja i ne zaboraviti njihovu žrtvu.

Marco Bergonzi, zastupnik u talijanskom parlamentu naglasio je kako ovo nije obična komemoracija, nego mnogo više od nje.

"Ono što piše na ovoj spomen-ploči je nešto što treba ostati za buduće generacije, ostati živo. Došli su s olovkom, papirom, mikrofonima i kamerama da zabilježe šta se dešava i prenesu nama u Italiji. Oni nisu bili ničiji neprijatelji. Njihove poruke su ono na čemu i dalje trebamo težiti", izjavio je Bergonzi.

Poslije polaganja cvijeća u zgradi Gradske uprave Grada Mostara, nakon prikazivanja kratkog dokumentarnog filma RAI-ja o tri reportera i nekoliko kadrova koji su oni snimili u Mostaru na dan pogibije, održala se otvorena rasprava na temu važnosti i uloge slobode informiranja.