{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje na rudara i neimara Begana, graditelja spomen-česmi i obilježja

21.10.2015. u 08:42
0
5
Sjećanje na rudara i neimara Begana, graditelja spomen-česmi i obilježja
0
Enes Beganović Began, rudar sa Stare jame Rudnika mrkog uglja Kakanj, odrastao je sa svojom braćom i sestrama u domovima ratne siročadi, pošto su mu roditelji stradali kao žrtve fašističkog terora.
Enes Beganović Began
Enes Beganović Began
Za svoj život se počeo starati rano, zaposlio se u rudniku u Kaknju, još kao dijete, sa nepunih dvanaest godina i u njemu stekao sve: hljeb, prijatelje i glas čestitog radnika.

Ono zbog čega ga ovdje pominjemo su njegove česme.

Sagradio je Began 1984. godine Spomen-česmu na Ponijerima (planina i skijalište na području Kaknja), na Hmeljicu, kao izraz zahvalnosti i sjećanja na sve one koji poginuše u Narodnooslobodilačkoj borbi 1941.-1945. i koji svoje živote dadoše za slobodu. To spomen-obilježje izgradio je vlastitim rukama i vlastitim sredstvima uz pomoć užih članova porodice: sina, sinovca i sestrića.

Drugu česmu je izgradio 1985. godine u mjestu Paočine, kraj puta između Tršća i Ponijera. Ovu spomen-česmu izgradio je u znak sjećanja na rudare koji 7. juna 1965. godine poginuše u Kaknju, u oraškoj katastrofi."Na ovo me srce i duša gone. Život mi je bio težak, odrastao sam u domovima za ratnu siročad, jer su mi roditelji stradali u ratu. Mnogi su tako stradali, ostalo je mnogo siročadi, bio sam sa njima u domovima. Eto, u znak poštovanja na sve žrtve fašističkog terora sagradio sam česmu u Ponijerima. Za njih bih učinio mnogo više, ali sam mogao onoliko koliko sam učinio. Rudar sam bio toliko godina, znam šta su rudarske nesreće, znam orašku katastrofu i velike rudare koji tada poginuše. I njima sam posvetio česmu", ostale su zabilježene Beganove riječi.

Enes Beganović Began svojim rukama je izgradio i prvo spomen-obilježje kakanjskim šehidima i poginulim borcima na vozućkom ratištu, na lokaciji Popove Luke. Kasnije je, na ovoj lokaciji, Općina Kakanj izgradila još jedno veliko spomen-obilježje u koje su uklesana imena kakanjskih šehida i poginulih boraca.

Rudar i neimar Enes Beganović Began umro je 3. decembra 2011. godine u svom Kaknju. U sjećanju naroda Kaknja duboko se urezala njegova ljudskost, poštenje, humanost, ljubav prema zavičaju, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: