Sarajevo
0

Sjećanje na rahmetli Himzu Polovinu, doajena sevdalinke

FENA
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mezar doajena bosanskohercegovačke sevdalinke dr. Himze Polovine u povodu 24. godišnjice njegove smrti, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Zahvaljujući rahmetli Himzi Polovini, sevdalinke poput "Voljelo se dvoje mladih" (Žute dunje), "Čudna jada od Mostara grada" i mnoge druge nisu zaboravljene i ostale su zabilježene za sva vremena, navodi su iz teksta sjećanja koje je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo objavilo u današnjim dnevnim novinama.

Himzo Polovina rođeni je Mostarac. Vrsni je umjetnik etnomuzičke baštine. Bio je ne samo interpretator već i sakupljač pjesama, tekstopisac, kompozitor, odličan poeta i doktor specijalista neuropsihijatar. Više od 30 godina njegove karijere bilo je obilježeno mnogobrojnim priznanjima, među kojima je najznačajnija estradna nagrada bivše Jugoslavije, kao i nizom zlatnih, dijamantnih i srebrnih ploča i diploma.

Njegovo poznavanje i razumijevanje duha sevdalinke ostavilo je veliki trag u bosanskohercegovačkoj kulturi.

Jednom prilikom, govoreći o interpretaciji sevdalinke, kazao je kako nije dovoljno samo korektno otpjevati pjesmu već treba prodrijeti u njeno unutarnje tkivo, jer pjesma ima slojeve kao majdan. Svaka pjesma, kazao je, ima svoju utrobu i do te utrobe treba znati prodrijeti, treba htjeti prodrijeti.