Sarajevo
0

Sjećanje na dan kad je otišao Safet Isović

Sarajevo-x.com
Delegacija Kantona Sarajevo u subotu je položila cvijeće na mezar Safeta Isovića, doajena bosanskohercegovačke sevdalinke, i na ovaj način obilježila treću godišnjicu njegove smrti.

Safet Isović bio je vrhunski umjetnik koji je više od 50 godina komponovao i pisao tekstove, bilježio i čuvao od zaborava na hiljade sevdalinki. Specifičnom izvedbom i poimanjem oplemenio je sevdah i ostao jedan od časnih umjetnika koji se pridržavao onoga što je svima dužnost i obaveza, a to je čuvanje i njegovanje muzičkog blaga naroda Bosne i Hercegovine.

  Od davne 1957. godine do smrti snimio je brojne sevdalinke za Arhiv Radija Sarajevo, uključujući i nekoliko sevdalinki uz saz. Neki od njegovih antologijskih snimaka su "Đul Zulejha", "Boluje Hanka Prijedorka", "Braća Morići", "Djevojka sokolu zulum učinila", "Grana od bora, pala kraj mora", "Mujo kuje konja po mjesecu", "Moj dilbere", "Kiša bi pala", "Mujo đogu po mejdanu voda", "Od sveg' me je sačuvala majka", "Kolika je šeher Banja Luka", "Put putuje Latif-aga"...   

  Također su važne i brojne njegove novokomponovane pjesme, koje su se dobrim dijelom oslanjale na tradicionalnu bosansku pjesmu sevdalinku. Među njima se ističu "Kad sretneš Hanku", "Jablani se povijaju", "Zelen orah od roda se savija", "Bosno moja", "Na mezaru majka plače", "Šta se ovo Bosnom čuje", "Oj, Safete, Sajo Sarajlijo", "Pjevaj Bosno, pa me razveseli", "Šeher grade, Banja Luko mila"…

  Mnoga priznanja, plakete i povelje svjedoče o njegovoj veličini, a među njima su Zlatni mikrofon, Estradna nagrada BiH, Estradna nagrada bivše Jugoslavije, kao i 35 zlatnih i srebrenih ploča.