{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje na prijedorske žrtve i u Melbournu: Bijele trake oko ruku nosili i Australci

31.5.2014. u 18:33
513
75
Sjećanje na prijedorske žrtve i u Melbournu: Bijele trake oko ruku nosili i Australci
513
U spomen na žrtve genocida nad Bošnjacima i Hrvatima, koji se 1992. godine dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane, Vijeće BiH organizacija Australije, u saradnji sa Udruženjem Prijedorčana, organiziralo je 31. maja obilježavanje Dana bijelih traka u centru Melbourna.
Ovaj performans je prisjećanje na žrtve općine Prijedor, civile koji su mučeni, ponižavani i ubijani zbog pripadanja drugim vjerskim grupama. Tom prilikom 18 dječaka i djevojčica iz Melbourna, kojima su u Prijedoru ubijeni mnogobrojni članovi porodice, predstavili su se na engleskom jeziku punim imenom i prezimenom, saopštivši koliko je kome od njih ubijeno najbližih članova porodice tokom genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru.

Senada Tatarević, kćerka Have Tatarević, majke iz Zecova kod Prijedora, kojoj su u julu 1992.godine, srpske snage ubile muža i šest sinova, obratila se skupu riječima:

”Moja majka Hava vam šalje poruku da sada kada je pronašla moju braću i oca može mirno umrijeti jer zna da će naši najmiliji imati svoj mezar i nišan sa imenom i prezimenom jer to je jedina njena preostala želja”.

Senada Softić-Telalović ispred Organiziconog odbora napominje da danas, 19. godina nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, vlasti Republike Srpske još uvijek ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje.

"Manifestacijom Dan bijelih traka Vijeće BiH organizacija Australije pridružuje se kampanji čiji je cilj ukazati na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okoline. Danas je preko 5.000 ljudi saznalo istinu o počinjenom genocidu u Prijedoru, na taj način što su u centru Melbourna dobili preko 3.000 brošura na engleskom jeziku u kojoj su pisale sve pojedinosti vezane za genocide u Prijedoru, a na velikom ekranu iznad grada Melbourna, sve vrijeme emitovani su slajdovi sa relevantnim činjenicama o genocide u Prijedoru. Posebno je bilo dirljivo i to da su Australci prilazili, tražili dodatne informacije, a neki od njih svezali su i bijelu traku oko ruke. U svemu ovome, najveća pobjeda danas bilo je učešće i prisustvo mladih koji su dominirali na obilježavanju Dana bijelih traka", rekla je Softić-Telalović.

Današnjim događajem australska bh. dijaspora pridružila dosadašnjim zahtjevima međunarodnih i bh. nevladinih organizacija i udruženja da gradonačelnik Prijedora Marko Pavić prizna pravo žrtava na istinu i preduzme hitne korake kako bi se osigurala dozvola za izgradnju jedinstvenog spomen obilježja za preko 3.000 ubijenih Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru.

"Također, podržali smo i zahtjev roditelja ubijene djece općine Prijedor da se u centralnoj gradskoj zoni podigne spomenik sa imenima 102 djeteta ubijena ili nestala u periodu 1992.-1995. na području prijedorske općine. To je jedinstvena prilika da aktuelni prijedorski gradonačelnik, kao i cijeli njegov tim, dokaže da se ne slaže sa onim što su na ovom području učinili pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske, a što je u haškoj optužnici protiv Radovana Karadžića, predsjednika Republike Srpske, i generala Ratka Mladića, komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, okvalifikovano kao najteži oblik zločina - zločin genocida", dodala je Softić-Telalović.

U sklopu obilježavanja Dana bijelih traka u Melbournu premijerno je prikazan i dokumentarni film autora Avde Huseinovića pod nazivom “Prijedorska polja smrti”. Novo Huseinovićevo dokumentarno ostvarenje snimljeno je u organizaciji australske dijaspore pod pokroviteljstvom Vijeća BiH organizacija Australije.

Zbog velikog interesovanja, održane su dvije projekcije, na kojima je bilo prisutno oko 1.000 posjetilaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: