{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje na najmlađu smjenu jame Dobrnje Jug

S
26.8.2011. u 11:49
0
1
Sjećanje na najmlađu smjenu jame Dobrnje Jug
0
U zoru 26. avgusta 1990. godine poginula je kompletna treća smjena jame Dobrnja Jug, tadašnjeg Titovog rudnika Kreka u Tuzli. Bila je to najmlađa smjena, s prosjekom godina od 27. Iza poginulih komorata ostalo je 365 djece o kojima je dugi niz godina brinuo Fond "26. avgust 1990".
I danas je obilježen dan najveće rudarske tragedije u našoj zemlje. Predstavnici federalne, kantonalne i općinske vlasti, predstavnici političkih partija, porodice, rodbina, mnogobrojni prijatelji još jednom su se sjetili najmlađe smjene.

Jedini preživjeli eksplozije ugljene prašine je Smajil Imamović, koji je crnog avgusta 1990. godine imao 27 godina. Svake godine Imamović dođe na mjesto tragedije gdje oda počast i prouči fatihu svojim nekadašnjim radnim kolegama.

Kantonalno tužilaštvo Tuzla vodilo je ustragu o najvećoj rudarskoj tragediji u BiH.

Predmet je zaključen ocjenom da je glavni uzrok nesreće paljenje, a zatim i eksplozija ugljene prašine do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. Takvu ocjenu prihvatio je i menadžment Rudnika "Kreka“. No, porodice poginulih komorata i dalje tvrde kako je riječ o klasičnoj diverziji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: