BiH
24

Sjećanje na karitativnog volontera Gabriela Morena Locatellija

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Caritas Italiana molitvom i polaganjem cvijeća na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić u Sarajevu, prisjetili su se karitativnog volontera Gabriela Morena Locatellija koji je 1993. godine poginuo na tom mostu.

Locatelli je ubijen snajperom 3. oktobra. Sa četiri italijanska volontera iz asocijacije Beati i costruttori di pace (Blaženi graditelji mira) učestvovao je u mirovnoj akciji. Oni su, naime, ostavili cvijeće na mjestu gdje su ubijene prve žrtve i nosili su sa sobom komad hljeba na kojem je bila napisana riječ ''mir'' s namjerom da ga ostave na drugom kraju mosta.

Današnjom aktivnošću volonteri su željeli odati počast karitativnom volonteru u promociji mira u vrijeme rata, ali i svim žrtvama proteklog rata.

Bosiljko Rajić, direktor Caritasa BKBiH, novinarima je kazao da je današnja aktivnost organizirana uoči Papina dolaska BiH.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Ovim činom mi promoviramo mir i pomirenje u BiH", rekao je Rajić.

Daniele Bombardi, koordinator italijanskog Caritasa za BiH i Srbiju, naglasio je da se volonteri osjećaju dužni pamtiti tu osobu i spominjeti ono što je on radio u promociji mira.

Poslije odavanja počasti na mostu, prisjetili su se žrtava i na Trgu djece Sarajeva, a u toku dana će obići vjerske objekte u Sarajevu.