{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje na branitelje od Vječne vatre do Trga ZAVNOBiH-a

S
6.4.2011. u 10:55
0
1
Sjećanje na branitelje od Vječne vatre do Trga ZAVNOBiH-a
0
Polaganjem cvijeća kod Vječne vatre počelo je obilježavanje 6. aprila, Dana oslobođenja Sarajeva od fašista i Dana Grada Sarajeva.
Cvijeće su položile i poginulim braniteljima i šehidima grada odale počast delegacija Grada Sarajeva zajedno s gostima - delegacijama Innsbrucka, Ankare, Konye i Dubrovnika, koje su u posjeti našem glavnom gradu, kao i predstavnici Kantona, sarajevskih opština, te članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Bakir Izetbegović.

U izjavi novinarima član Predsjedništva BiH Željko Komšić istaknuo je da se Sarajevo u toku proteklog stoljeća u dva navrata borilo protiv fašizma u njegovim raznim oblicima.

"Imali smo, za naše prilike, mnogo situacija kada smo se susretali s fašizmom, ali je Sarajevo pokazalo da može prevazići sve teške trenutke", kazao je Komšić.

Na pitanje da li se Sarajevo i danas bori protiv fašizma Komšić je naglasio da živimo u vremenu kada je uvijek prisutan neki od oblika fašizma, dodajući da je vojnički govoreći ta borba završena, ali frontalno i politički još ima prisutnih fašističkih ideja i fašista.

Nakon polaganja cvijeća kod Vječne vatre, isto je učinjeno i kod spomen-biste Vladimira Perića Valtera i Josipa Broza Tita, na Mezarju Kovači i na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine, a potom na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić. Planirana je i posjeta spomen-obilježjima kod Filozofskog fakulteta, na Vracama, starom jevrejskom groblju i Trgu ZAVNOBiH-a.

Večeras će u Narodnom pozorištu biti održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, kojoj će prisustvovati vijećnici Gradskog i opštinskih vijeća četiri gradske opštine, diplomatski kor i predstavnici svih nivoa vlasti u zemlji, te mnogobrojni gosti. Bit će uručene i Šestoaprilske nagrade, a gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uručit će priznanja i nagrade Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: