{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obaveza nam je da nikad ne zaboravimo pale za slobodu

F
5.4.2011. u 15:49
0
0
Obaveza nam je da nikad ne zaboravimo pale za slobodu
0
Polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu u znak poštovanja prema braniteljima Sarajeva i Bosne i Hercegovine iz rata 1992-1995. počelo je obilježavanje 66. godišnjice oslobođenja Sarajeva od fašizma.
Na današnji dan 1945. godine prve borbene jedinice 16. muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade preko Vratnika su ušle u Sarajevo i uz pomoć drugih brigada oslobodile grad od njemačke okupacije i kolaboracionista Nezavisne Države Hrvatske.

Organizator manifestacije je Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOAR) iz sarajevske općine Stari Grad.

Nakon polaganja cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači, vijence i cvijeće na spomen-ploču na Višegradskoj kapiji položili su članovi SABNOAR-a BiH, organizacija iz Tuzle i Konjica, aktuelnih općinskih, gradskih i kantonalnih struktura u Sarajevu, Vatrogasnog društva "Vratnik", planinarskih društava, škola i općinskih odbora Konjica i Vogošće.

Emitovani muzički stihovi bili su mahom iz perioda Titove Jugoslavije i velikim dijelom posvećeni liku Josipa Broza.

Bilo je i preživjelih boraca iz tog vremena s kapama titovkama na glavi. Jedan je okačio i ordenje s Titovim likom te s motivima iz njegove Jugoslavije.

Učesnici su položili vijence i cvijeće i na spomen-ploču narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Mustafi Dovadžiji, koja je postavljena na objektu vratničkog vatrogasnog doma.

Predsjednik UABNOAR-a Stari Grad Mirsad Hajdar kazao je u obraćanju učesnicima na Višegradskoj kapiji da je obaveza ne zaboraviti nikad žrtve koje su pale za slobodu BiH, a njihove ciljeve ispuniti našim življenjem u miru, toleranciji, pravdi i jednakosti.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, podsjećajući na oslobodilački 5. april 1945. godine, izjavio je da je tokom Drugog svjetskog rata svaki osmi stanovnik Sarajeva poginuo kao borac ili civil.

Doprinos slobodi dali su građani svih nacionalnosti i Sarajevo će uvijek biti mjesto multietničkog, multikulturalnog i multikonfesionalnog življenja, rekao je načelnik.

Smail Čekić je govorio o iscrpnim historijskim faktima vezanim za operaciju oslobađanja grada 1945. i zaustavljanju njemačkih planova da se okupatorske jedinice probiju ka drugim pravcima.

Na Višegradskoj kapiji, 5. aprila 1945. godine u Sarajevo su ušle prve oslobodilačke borbene jedinice XVI muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade.

U oslobađanju grada učestvovale su i druge partizanske brigade.

Akcija je započela 28. marta, a 5. aprila građani su oduševljeno dočekali prve oslobodioce.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: