Crtice iz prošlosti
107

Sjećanje bh. diplomate koji je bio domaćin Charlesu III u Jablanici i Mostaru: Ostao sam oduševljen

B. R.
Charles kao britanski princ u posjeti Jablanici (Foto: Facebook Jablanica kroz historiju)
Charles kao britanski princ u posjeti Jablanici (Foto: Facebook Jablanica kroz historiju)
Iskusni bosanskohercegovački diplomata Nerkez Arifhodžić prisjetio se dešavanja tokom posjete britanskog kralja Charlesa III Jablanici i Mostaru 1978. godine. Tada je bio princ koji je posjetio nekoliko jugoslavenskih gradova.

Kako je Arifhodžić sam istakao, bio je odgovoran za boravak Charlesa u Bosni i Hercegovini. Ranije je u Briselu djelovao kao jugoslavenski diplomata. Obrazložio je zašto je to bila specifična posjeta.

"Njegova posjeta je imala specifičan karakter. To nije bila ni službena, ni radna posjeta Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini. Princ Charles je bio u misiji jačanja odnosa Velike Britanije i Jugoslavije, što je bila prevashodna zadaća britanskog princa, ali i svojevrsna historijsko-edukativna posjeta izvorištima herojske epopeje antifašističke borbe u Jugoslaviji", ukazao je.

Diplomata Nerkez Arifhodžić
Diplomata Nerkez Arifhodžić

Prema Arifhodžićevim riječima, bio je neka vrsta domaćina.

"Sjećam se da smo pripremali sa posebnom pažnjom i željom da prestolonasljednik britanske krune ponese najbolje utiske iz naše zemlje", dodaje.

Napomenuo je da je Charles doputovao iz Crne Gore, preciznije iz Igala, gdje ga je ugostio jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito. Nije izostala ni posjeta Mostaru.

"Bio je vrlo otvoren, komunikativan, šarmantan, mladi, plemeniti princ. Suprotno od uobičajnog klišea koji ga prati kao manje pristupačnog, tako da sam imao zadovoljstvo i čast da mu budem sagovornik", konstatovao je.

Posjeta Jablanici i Mostaru

Potom se osvrnuo i na samu posjetu Jablanici i njenom Muzeju "Bitka na Neretvi", kao i Partizanskom groblju u Mostaru.

"Posjeta Jablanici i partizanskom spomeniku na Makljenu, prvog dana, pokazala je svima kako se britanska imperija odnosi prema antifašizmu i svojim saveznicima iz Jugoslavije, što će princ Charles manifestirati i narednog dana, prilikom posjete Partizanskom groblju u Mostaru", naveo je Arifhodžić.

Naglasio je da je bilo inspirativno, kako je istakao, slijediti takvu privrženost historiji saveznika u borbi protiv fašizma i mračnih sila u Evropi. Podsjetio je da takve sile još nisu poražene, a kao primjer za to je istakao nedavno ponovno uništavanje Partizanskog groblja. Dojmila ga je Charlesova šetnja mostarskim ulicama.

"Princ Charles je prošetao Mostarom, bio na Starom mostu, išao Kujundžilukom, razgovarao sa ljudima na ulici, popio travaricu kod kujundžije koji mu je poklonio suvenir. Uvjerio se u slobode života u tadašnjoj Bosni i Hercegovini. Bio je zainteresovan posjetitelj koji se napajao pogledima na društvo koje se razvijalo u socijalističkom, samoupravnom izrazu. Mislim da se vratio sa dobrim utiscima", naveo je Arifhodžić.

Nakon dva dana iz Mostara je britanskim avionom otputovao u Beograd. Arifhodžić je istakao ono što ga je posebno oduševilo.

"Ostao sam iznenađen i oduševljen kada sam vidio da je princ Charles ušao u pilotsku kabinu i preuzeo ulogu pilota. Tako mogu reći da sam imao izuzetnu šansu i čast da budem u avionu britanske kraljevske kuće, kojim je upravljao vrsni pilot Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije (RAF), danas britanski suveren Charles III", naglasio je.

Značaj diplomatije

Arifhodžić se sa Charlesom i njegovom suprugom Camillom susreo 2007., kada su u Banjoj Luci posjetili britanske vojnike koji su bili u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini.

"Želim da podijelim ovo sjećanje sa drugima, posebno mladima, u namjeri da istaknem da se odnosi sa drugim državama i kulturama grade dugoročno, da diplomatija ima puno načina izražavanja i da ostavlja tragove koje treba sačuvati i uvijek obnavljati", poručio je Arifhodžić.

Napomenuo je da je Velika Britanija značajna država za mnoge zemlje u svijetu, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu. Ocijenio je da je sreća što je na čelu britanske monarhije osoba koja poznaje Bosnu i Hercegovinu.

Charles je kao princ 1996. posjetio Sarajevo, a 2004. bio je na otvaranju obnovljenog Starog Mosta. Posjeta Bosni i Hercegovini je bila planirana u 2020., ali je odgođena. Njegova supruga, princeza Diana, koja je u augustu 1997. poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, Bosnu i Hercegovinu je posjetila u augustu 1997. te se tom prilikom susrela sa žrtvama minsko-eksplozivnih sredstava. Ovom posjetom je željela ukazati na problem neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Podsjećamo, kraljica Elizabeta II je jučer, 8. septembra, preminula u 96. godini. Kraljevsko prijestolje Velike Britanije preuzet će njen sin Charles. Elizabeta II je 70 godina bila kraljica, bila je najduže služeća kraljica u historiji Velike Britanije.