{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sječa kadrova u RS-u: Smijenjeni direktori brojnih preduzeća, uglavnom kadrovi DNS-a

17.11.2018. u 10:33
79
151
Sječa kadrova u RS-u: Smijenjeni direktori brojnih preduzeća, uglavnom kadrovi DNS-a
79
Sječa kadrova u RS-u: Smijenjeni direktori brojnih preduzeća, uglavnom kadrovi DNS-a
Foto: H. M./Klix.ba
Politički obračun s neistomišljenicima u Republici Srpskoj predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nastavio je odmah nakon izbora. Obračun se manifestira smjenom direktora brojnih javnih preduzeća, uglavnom kadrova iz DNS-a ili SP-a, kao vid sankcije za koalicionu neposlušnost.
Politički Milorad Dodik gotovo da nikada nije bio jači. Opoziciju je sveo na PDP i SDS, koji je okrnjen i koji pokušava "pohvatati konce", nakon sve većg pritiska na predsjednika Vukotu Govedaricu.

S druge strane Dodik "kažnjava i vaspitava" dugogodišnje koalicione partnere, DNS i Socijalističku partiju. Radi se o starim partnerima, kojima su, a naročito DNS-u porasli apetiti. Djelovanjem određenih kadrova tih stranaka Dodik nije zadovoljan te je krenuo u obračun.

Pod optužbom da su pojedinci otvoreno radili protiv vladajuće koalicije u RS-u, krenule su smjene direktora javnih preduzeća, a prije svega kadrova DNS.

Tako je nakon "ostavke iz ličnih razloga" Radmile Čičković na poziciji direktorice preduzeća Elektroprivreda RS, za v.d. direktora imenovan SNSD-ov Luka Petrović, dojučerašnji gradonačelnik Trebinja.

Jučer je dužnosti direktora razriješen i direktor javnog preduzeća Šume RS-a Risto Marić, inače kadar Socijalističke partije. A prije toga u Kotor Varošu je smijenjena Daliborka Kerezović-Damjanović (DNS), direktorica Šumskog gazdinstva "Vrbanja".

Također je bez funkcije ostao i njen stranački kolega, direktor Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik Đorđe Popović.

Smijenjen je i direktor ŠG “Čemernica” Čedo Vuković iz Kneževa, koji je kadar SNSD-a, ali je pred kraj predizborne kampanje otvoreno podržavao Vukotu Govedaricu.

Smijenjen je i direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović, a na njegovo mjesto je imenovan Zoran Ilinčić.

Smijenjen je i direktor Nove banke Milan Radović, koji je bio kandidat DNS-a za poslanika u NSRS.

Navodi se da bi "sječom kadrova" moglo biti obuhvaćeno ukupno 20 rukovodioca prduzeća i institucija.

Dodiku odgovara i trenutna situacij au DNS-u, koji je također podijeljen na ljude odane predsjedniku stranke Marku Paviću i na one koji podržavaju Nedeljka Čubrilovića, koji je smijenjen iz Predsjedništva stranke, ali i koji je dosta bliži politici SNSD-a.

Podsjetimo, Dodik je u predizbornoj kampanji, na skupu u Gacku otvoreno prijetio da će otpustiti sve radnike termoelektrane u tom gradu koji budu glasali za Vukotu Govedaricu i SDS. Očito novoizabrani član Predsjedništva BiH to sada i sprovodi i koristi trenutak kada je opozicija rasuta i nemoćna da bilo šta učini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: