Uvrštavanje izmjena
17

Sivro: Ukoliko zakoni o obrazovanju ne budu na sjednici u maju, pozvat ćemo na bojkot nastave

Piše: M. N.
Zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju KS koji su izazvali veliku buru u proteklom periodu, bit će na dnevnom redu sjednice Skupštine KS koja će biti održana u maju. Zastupnici su zajedno sa premijerom KS Elmedinom Konakovićem zaključili kako 16 dana nije dovoljno da se izvrše sve izmjene prijedloga zakona.

Na posljednjoj sjednici Skupštine KS premijer Konaković je povukao sa dnevnog reda ove prijedloge zakona jer Vijeće roditelja KS, Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS i Sindikata srednjeg obrazovanja KS, kao i ostali relevantni predstavnici nisu bili zadovoljni ponuđenim rješenjima i propustima.

Premijer je obećao da će svi njihovi prijedlozi biti pregledani i uvršteni, a održana je i višesatna rasprava 12. aprila sa svim predstavnicima gdje je zaključeno da su stavovi usaglašeni.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao je kako je održan i sastanak s predstavnicima Ministarstva obrazovanja KS i nevladinim organizacijama koje se bave djecom s poteškoćama u razvoju, te defektolozima i drugim stručnim licima o dijelu zakona koji se tiče ove djece. Sastanak je trajao pet sati i na kraju je usaglašeno kako bi i taj dio koji je bio sporan trebao izgledati.

"Očekivali smo da će zakon biti na sjednici Vlade danas, ali nemamo informaciju. Ono što znamo jeste da politički direktori i dalje pokušavaju putem stranačkih tijela izlobirati da se ovi zakoni povuku jer su shvatili da javnost ne želi vječite direktore i politizaciju kao što je bilo do sada", rekao nam je Sivro.

Zakoni bi trebali biti na sjednici skupštine 8. ili 15. maja, a ukoliko se to ne desi Sivro ističe da treba pozvati radnike i roditelje da bojkotuju obrazovni sistem u septembru.

"Oni će imati mjesec Ramazana i mjesec dana godišnjih odmora i cijela školska godina će otići u nepovrat. Ući ćemo u godinu pred opće izbore i to bi značilo da će zakon biti iskorišten u političke svrhe, a mi ne želimo da djeca i radnici budu iskorišteni u te svrhe. Znamo da je stav premijera i ostalih predstavnika vlasti da se sve ovo završi i zakoni budu usvojeni", rekao je Sivro.

Istakao je kako su se svi relevantni predstavnici usaglasili s Vladom i nadležnim ministarstvom u svemu osim u dijelu zakona koji se tiče mandata direktora, te da još čekaju šta će biti s tim, ali da je bitno da postoji skupštinska većina koja želi promjene.

Predsjednica Vijeća roditelja KS Dijana Parla kazala je kako još nisu dobili povratnu informaciju šta je od prijedloga uvršteno, ali da se nadaju najboljem.

"Sastanak je prošao dobro i dali smo naše primjedbe, ali nismo dobili povratnu informaciju i nismo vidjeli konačne prijedloge još. Poslali smo i nadopunu za Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju jer nismo bili članovi te komisije nekom greškom. Prijedlozi će se razmatrati na sjednici u maju što je pozitivna stvar jer će se uraditi kvalitetnije i nadamo se da će se naši prijedlozi uvrstiti", rekla je Parla za Klix.ba.