{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sivro: U budžetu nema novca za naše plate, nastavnici više neće raditi iz ljubavi

F
24.12.2013. u 16:48
77
44
Sivro: U budžetu nema novca za naše plate, nastavnici više neće raditi iz ljubavi
77
Sivro: U budžetu nema novca za naše plate, nastavnici više neće raditi iz ljubavi
Saudin Sivro (Foto: Klix.ba)
Predstavnici četiri sindikata koji zastupaju interese zaposlenika u obrazovanju, organima uprave i policiji u Kantonu Sarajevo ukazuju na loš odnos izvršne i zakonodavne vlasti prema radnicima koji rade u javnim ustanovama, te najavljuju radikalne mjere u vezi s tim.
Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao je Agenciji FENA da se tu radi o 12.000 zaposlenika u javnim ustanovama u KS, a jedna od opcija bila je izlazak na proteste 30. decembra.

"Međutim, od toga smo odustali. To ne bi imalo svrhu, jer Vlada KS nema ništa u budžetu odnosno ne može da isplati platu za uposlenike u organima uprave i obrazovanju u KS", kazao je.

Sivro je najavio da će, na konferenciji za novinare najavljenoj za petak, „jasno kazati kakva je situacija u Kantonu Sarajevo i odnos izvršne i zakonodavne vlasti prema radnicima koji rade u javnim ustanovama“.

"Govorit ćemo o tome šta nas čeka kad su u pitanju svi nivoi vlasti, uključujući posebno kantonalni nivo. Jedni druge optužuju da novca nema. Svi dobro znamo da novca nema zbog rastrošne javne uprave i ministara kojih u ovoj državi imamo mnogo", kazao je.

Precizirao je da „trenutno plata ne može biti isplaćena za novembar, za zaposlenike koji su je pošteno zaradili u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, visokom obrazovanju i organima uprave KS“.

"Ono što će se dešavati u narednom periodu neće biti krivica radnika u obrazovanju, nego isključivo onih koji su na vlasti, kako u Kantonu tako u na višim nivoima", kazao je Sivro.

Prema njegovim riječima, bit će pozvani svi zaposlenici u osnovnom obrazovanju KS da bojkotiraju provođenje eksterne mature koja je zakonska obaveza „jer Vlada KS nije platila nastavnicima koji su ranije radili na tim poslovima.“

"Zaposlenicima u KS u mnogim školama nisu isplaćeni troškovi prijevoza i neke druge naknade. Pozvat ćemo uposlenike da bojkotuju provođenje škola u prirodi, eksterne mature, takmičenja koji se obavljaju neradnim danima i prekovremeni su rad. Pozvat ćemo ih da djecu obrazuju samo u direktnom nastavnom procesu, jer Vlada KS ne može servisirati potrebe djece.

Dakle, nastavnici više neće raditi iz ljubavi. Moramo sada prehraniti svoje porodice, a mi to ne možemo jer u budžetu nema novca za naše plate", kazao je Sivro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: