BiH
77

Sivro: U budžetu nema novca za naše plate, nastavnici više neće raditi iz ljubavi

FENA
Saudin Sivro (Foto: Klix.ba)
Saudin Sivro (Foto: Klix.ba)
Predstavnici četiri sindikata koji zastupaju interese zaposlenika u obrazovanju, organima uprave i policiji u Kantonu Sarajevo ukazuju na loš odnos izvršne i zakonodavne vlasti prema radnicima koji rade u javnim ustanovama, te najavljuju radikalne mjere u vezi s tim.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao je Agenciji FENA da se tu radi o 12.000 zaposlenika u javnim ustanovama u KS, a jedna od opcija bila je izlazak na proteste 30. decembra.

"Međutim, od toga smo odustali. To ne bi imalo svrhu, jer Vlada KS nema ništa u budžetu odnosno ne može da isplati platu za uposlenike u organima uprave i obrazovanju u KS", kazao je.

Sivro je najavio da će, na konferenciji za novinare najavljenoj za petak, „jasno kazati kakva je situacija u Kantonu Sarajevo i odnos izvršne i zakonodavne vlasti prema radnicima koji rade u javnim ustanovama“.

"Govorit ćemo o tome šta nas čeka kad su u pitanju svi nivoi vlasti, uključujući posebno kantonalni nivo. Jedni druge optužuju da novca nema. Svi dobro znamo da novca nema zbog rastrošne javne uprave i ministara kojih u ovoj državi imamo mnogo", kazao je.

Precizirao je da „trenutno plata ne može biti isplaćena za novembar, za zaposlenike koji su je pošteno zaradili u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, visokom obrazovanju i organima uprave KS“.

"Ono što će se dešavati u narednom periodu neće biti krivica radnika u obrazovanju, nego isključivo onih koji su na vlasti, kako u Kantonu tako u na višim nivoima", kazao je Sivro.

Prema njegovim riječima, bit će pozvani svi zaposlenici u osnovnom obrazovanju KS da bojkotiraju provođenje eksterne mature koja je zakonska obaveza „jer Vlada KS nije platila nastavnicima koji su ranije radili na tim poslovima.“

"Zaposlenicima u KS u mnogim školama nisu isplaćeni troškovi prijevoza i neke druge naknade. Pozvat ćemo uposlenike da bojkotuju provođenje škola u prirodi, eksterne mature, takmičenja koji se obavljaju neradnim danima i prekovremeni su rad. Pozvat ćemo ih da djecu obrazuju samo u direktnom nastavnom procesu, jer Vlada KS ne može servisirati potrebe djece.

Dakle, nastavnici više neće raditi iz ljubavi. Moramo sada prehraniti svoje porodice, a mi to ne možemo jer u budžetu nema novca za naše plate", kazao je Sivro.