Za 20 posto
1.7k

Sivro: Sramota je na početku krize tražiti smanjenje plata obrazovnim radnicima

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro uputio je oštro pismo predsjedniku Udruženja poslodavaca FBiH Adnanu Smailbegoviću zbog njegovog prijedloga da se radnicima u vrtićima i osnovnim školama smanji za 20 posto.

U pismu stoji da radnici u vrtićima i osnovnim školama oštro osuđuju i ogorčeni su zbog ovog zahtjeva.

"Upozoravamo Vas da to više nikada ne učinite jer od institucija vlasti u KS tražite ono što će ugroziti proces odgoja i obrazovanja djece i učenika, kao i dignitet prosvjetnih radnika, a što bi rezultiralo radničkim neposluhom, štrajkovima, protestima i dodatno pogoršalo tešku situaciju u Kantonu Sarajevo i šire. Radnici u vrtićima i osnovnim školama u Kantonu Sarajevo Vam ovo što ste uradili nikada neće zaboraviti! Na početku krize predlagati smanjenje plata radnika, koji od istih žive, a mnogi preživljavaju je skandalozno", napisao je Sivro.

Sivro je kazao i kako bi to trebala biti posljednja opcija za kojom je trebalo posegnuti nakon što se uštede realiziraju na mnogim drugim nivoima.

"Između ostalog na stavkama koje niste ni spomenuli, a trebali biste to nekada i uraditi na sljednjećim stavkama: finansiranje političkih partija, inih bespotrebnih komisija, upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova i preduzeća, savjetnika, auta, raznih i bezobrazno visokih plaća i naknada izabranih zastupnika, poslanika, projekata koji neće biti realizirani itd. Radnici u vrtićima i osnovnim školama u KS će biti solidarni i dati dio svojih primanja tek nakon što se uštede urade na prethodno navedenim stavkama, a od Vas očekujemo da povučete svoj zahtjev za smanjenje plata za 20 posto", napisao je Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro.