Zahtjev sindikaliste
233

Sivro od nove ministrice traži reviziju svih diploma, uvjerenja i svjedodžbi u KS

Klix.ba
Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo zvaničnim aktom zatražio je od nove ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić reviziju svih diploma, uvjerenja i svjedodžbi u KS.

"Posljednjih 15 godina smo svjedoci 'instant' i 'kvazireformi' u obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo, a iste se sve vrijeme provode preko leđa čestitih i stručnih prosvjetnih radnika. Istovremeno u vrtićima i osnovnim školama postoje pojedinci koji svoj posao obavljaju nesavjesno i nestručno zbog čega nemaju nikakve sankcije, a njihove diplome, uvjerenja i svjedodžbe na osnovu kojih su dobili posao su stečene pod sumnjivim okolnostima", naveo je Sivro u ovom aktu.

Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo su se, navodi on, 29. marta 2017. godine obratili zahtjevom za preispitivanje svih diploma, uvjerenja i svjedodžbi.

"Nažalost, Ministarstvo je tada odgovornost prebacilo na direktore škola, koji po tom pitanju nisu poduzimali nikakve aktivnosti. S tim u vezi, od Vas tražimo da odmah pristupite reviziji svih diploma, uvjerenja i svjedodžbi radnika u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, a posebno onih koje su radnici stekli izvan Kantona Sarajevo", kaže se u zahtjevu predsjednika sindikata.