{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sivro: Ne idemo u štrajk upozorenja, mi pripremamo generalni za januar

29.12.2013. u 18:55
140
104
Sivro: Ne idemo u štrajk upozorenja, mi pripremamo generalni za januar
140
Sivro: Ne idemo u štrajk upozorenja, mi pripremamo generalni za januar
Saudin Sivro (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Štrajk upozorenja koji je najavljen za ponedjeljak u svim osnovnim školama u Kantonu Sarajevo provodi manjinski sindikat, koji broji tridesetak članova, kazao je za Klix.ba Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kanton Sarajevo.
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo danas je najavio štrajk upozerenja za sutra pod motom "Mi smo temelj društva, hoćemo respekt, a ne poniženja". Iz drugog sindikata koji predvodi Sivro tvrde da većina prosvjetnih radnika ipak neće učestvovati u najavljenom štrajku.

"Taj sindikat je osnovan kada je ministar Damir Marjanović podnio ostavku. To je takozvano udruženje građana, oni nisu ni članovi Saveza samostalnih sindikata BiH, radi se o grupi ljudi okupljenoj oko smjenjenog direktora Osnovne muzičke škole na Ilidži", kaže Sivro.

Sindikat koji je za sutra najavio štrajk predvodi Ibrahim Dedić, bivši član Kantonalnog odbora SSOOiO BiH Kantona Sarajevo.

"Sindikat koji ja predvodim u KS ima 3.250 članova. Do februara je i Dedić bio član našeg sindikata. Budući da nije dobio u svojoj školi podršku da bude predstavnik radnika, niti je dobio podršku u Kantonalnom odboru SSOOiO-a, onda je osnovao svoj sindikat", objašnjava Sivro.

On je također za januar najavio generalni štrajk zajedno sa još nekim budžetskim korisnicima, odnosno sindikatima.

"Mi za januar pripremamo zajedno sa sindikatima srednjeg obrazovanja, organima uprave i policijom generalni štrajk. Tražit ćemo da se generalni štrajk provede ne samo u Kantonu Sarajevo, nego na nivou Federacije. Osim toga, mi već imamo određene odluke. Sindikat srednjeg obrazovanja KS je donio odluku da se potpisuje peticija za smjenu premijera i ministra finansija Kantona sarajevo, vidjet ćemo hoćemo li to podržati, ali sredinom januara svakako pokrećemo generalni štrajk u svim vrtićima i osnovnim školama u KS. To će biti zakonito proveden štrajk u 103 osnovne škole i 28 vrtića u KS", kaže Sivro.

U štrajk upozorenja sutra ipak neđe 87 posto prosvjetnih radnika u KS, dodaje on.Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: