Predsjednik Sindikat
138

Sivro najavio proteste nastavnika u Sarajevu 14. februara pa poručio: "Padaj silo i nepravdo"

S. M.
Saudin Sivro (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije - Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo Saudin Sivro kazao je da će članovi Sindikata održati proteste 14. februara ove godine.

On je kazao da danas žele sumirati ono što se dešava u posljednja tri dana.

"Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Federacije BiH Kanton Sarajevo je odlučio na jutrošnjoj sjednici Kantonalnog odbora da se organizuju protesti u Kantonu Sarajevo", rekao je Sivro.

Dodao je da protesti nisu organizovani u proteklih više od pet godina.

"Ti protesti će biti realizovani 14. februara ove godine, dakle za dvije sedmice. Mi ćemo izaći na ulicu i jasno ćemo poručiti gospodi na vlasti sljedeće: Padaj silo i nepravdo. To će se desiti zato što smo bili spremni u septembru da radimo sa djecom, da odgajamo i obrazujemo. Na polugodištu nikada nije bio veći umor i nešto što govori da Sindikat ne treba i neće stati", kazao je Sivro.

Tvrdi da imaju veliku podršku od kolega, ali i roditelja.

"Jutros smo već razgovarali s kolegama u policiji kako da operativno uspješno realizujemo proteste na kojima očekujemo prisustvo više od hiljadu radnika", kazao je Sivro.

Dodao je da borba nastavnika i učitelja je borba za bolje obrazovanje i istinske reforme. Ranije je kazao da Sindikat ima 12 uslova od kojih neće odustati.

Jedan od zahtjeva je i uvećanje najniže plate za deset posto od 1. januara 2024. godine i da se odmah dogovori povećanje plata nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu kao što je to ugovoreno za radnike u organima uprave.

Neophodnim smatraju da se uradi novi prijedlog teksta pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje uz učešće predstavnika Sindikata u radnoj grupi te da Vlada te standarde ne donese bez saglasnosti Sindikata.