Sindikalista u akciji
552

Sivro brani nastavnika-pedofila i traži da se utvrdi ko je sve odgovoran i da li je Alihodžić mogao dobiti otkaz

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Kantonalnog odbora KS Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, Saudin Sivro, stao je u odbranu presuđenog nastavnika-pedofila Samira Alihodžića, a zatim na svom Facebooku počeo propitkivati iz kojeg razloga on nije dobio otkaz u OŠ Grbavica 1 i ko je napravio propuste.
Odmah na početku teksta podsjetit ćemo da je nastavnik tjelesnog odgoja Samir Alihodžić u novembru 2021. godine u Općinskom sudu u Sarajevu pravosnažno osuđen na jednu godinu zatvora i jednu godinu obavljanja djelatnosti zbog krivičnog djela bludnih radnji.

No, to nije smetalo predsjedniku sindikalista Saudinu Sivri da u izjavi za Radio Sarajevo "oštro osudi sve one koji u javnosti iznose netačne informacije, poluinformacije i tendenciozne izjave usmjerene ka diskreditaciji prosvjetnih radnika."

"Ne samo da nije pedofil nego se radi o nastavniku koji je omiljen među svojim učenicima, koji je za svoj rad redovno ocjenjivan najvišim ocjenama, koji je bio mentor studentima sa fakulteta, koji se u nastavim, vannastavnim i vanškolskim aktivnostima i radu redovno isticao kao odličan nastavnik i pedagog", poručio je Sivro i stao u zaštitu osobe koja je pravosnažno presuđena za krivično djelo i tako javno relativizirao sudske presude.

Sivro je optužio loš pravosudni sistem, a spomenuo je i petljanje interesnih i političkih centara moći kao i intertnost resornog ministarstva. Krivi su mu i mediji s bombastičnim naslovima.

"Javno osuđivati jednog nastavnika od čijeg su života pojedinci napravili pakao na ovom svijetu a ne znati sve činjenice nije opravdano i zaslužuje osudu Sindikata i svih onih koji znaju o kakvom se nastavniku radi", dodao je, između ostalog.

Nakon brojnih i opravdanih kritika na društvenim mrežama zbog ovih skandaloznih i zabrinjavajućih izjava predsjednika sindikata, Sivro je krenuo iznositi dijelove zakona na osnovu kojih je postavio pitanja da li je nastavnik Samir Alihodžić mogao dobiti otkaz i čija je odgovornost što nije, direktora ili ministra, zašto nije bio suspendovan i ko je sve bio upoznat s njegovim slučajem na sudu.

Njegova statuse sa Facebooka prenosimo u cijelosti:

PRVA DILEMA u pet činova - član 92. stav (7) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju:

  • Da li je direktor Škole (0.B.), nakon potvrđivanja optužnice za krivično djelo, donio odluku o suspenziji nastavnika Škole (S.A.) do okončanja krivničnog postupka?
  • Ako jeste, kada?
  • Ako je mogao da to uradi na osnovu navedene odredbe Zakona, a nije to uradio, zašto to nije uradio i zašto zbog toga direktor Škole (0.B.) u ovom slučaju nije odgovarao zbog toga i zašto Školski odbor Škole i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS (E.K.) nisu djelovali i poduzeli aktivnosti iz svojih nadležnosti i pokrenuli postupak utvrđivanja odgovornosti protiv direktora Škole (0.B.) zbog nepostupanja po osnovu navedene odredbe Zakona?
  • Da li su svi navedeni uopće imali informaciju da je potvrđena optužnica?
  • Ako svi navedeni nisu imali informaciju o potvrđivanju optužnice za krivično djelo što znači da svi navedeni ne mogu ni snositi odgovornost za nepostupanje iz svoje nadležnosti, ko je istu trebao da im službeno dostavi?

PRVA DILEMA u pet činova - član 92. stav (7) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju ...1. Da li je direktor Škole...

Posted by Saudin Sivro on Saturday, December 17, 2022

DRUGA DILEMA u četiri čina - član 92. stav 8. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju:

  • Da li je direktor Škole (A.T.), nakon izricanja pravosnažnosti presude i mjere zabrane zbog počinjenja krivičnog djela koja se odnosi na nastavnika Škole, znala za iste i da li su iste ili bar informacije o istim dostavljene kako bi se se nastavniku Škole na osnovu istih otkazao ugovor o radu?
  • Ako jeste, kada se to desilo te ukoliko direktor Škole (A.T.) nije postupio na osnovu navedene odredbe Zakona i otkazao ugovor o radu nastavniku Škole, zašto Školski odbor Škole i ministar za odgoj i obrazovanje KS (N.H.M.) nisu djelovali i poduzeli aktivnosti iz svojih nadležnosti i pokrenuli postupak utvrđivanja odgovornosti protiv direktora Škole (A.T.) zbog nepostupanja po osnovu navedene odredbe Zakona?
  • Ako direktoru Škole (A.T.), odnosno Školskom odboru i ministru za odgoj i obrazovanje KS (N.H.M.) nisu ostavljenje informacije o izricanja pravosnažnosti presude i mjere zabrane zbog počinjenja krivičnog djela, zašto nisu i ko je odgovoran zašto to nije urađeno?
  • Ako svi navedeni nisu imali informacije o izricanju pravosnažnosti presude i mjere zabrane zbog počinjenja krivičnog djela znači da svi navedeni ne mogu ni snositi odgovornost za nepostupanje iz svoje nadležnosti i ko je iste trebao da im službeno dostavi?

DRUGA DILEMA u četiri čina - član 92. stav 8. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju ...1. Da li je direktor Škole...

Posted by Saudin Sivro on Saturday, December 17, 2022
TREĆA DILEMA u tri čina - član 92. stav (10) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju:
  • Da li Ministarstvo za odgoj i obrazovanje vodi registar o licima protiv kojih je potvrđena optužnica za krivično djelo i o licima kojima je izrečena pravosnažna presuda za krivično djelo?
  • Ako vodi, gdje se nalazi i zašto direktor Škole (A.T.) nije izvršio uvid u registar i na osnovu toga donio odluku o suspenziji nastavnika Škole (S.A.) do okončanja krivičnog postupka odnosno otkaz ugovor o radu?
  • Ako se ne vodi, zašto se ne vodi i da li postoji odgovornost ministara Ministarstva za odgoj i obrazovanje (E.K., Z.B., A.K. i N.H.M.) zbog toga što ne postoji registar?

TREĆA DILEMA u tri čina - član 92. stav (10) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju ...1. Da li Ministarstvo za odgoj i...

Posted by Saudin Sivro on Saturday, December 17, 2022
ČETVRTA DILEMA u tri čina:
  • Zašto sudski procesi za krivično djelo za koje je pravosnažno osuđen nastavnik Škole (S.A.) traju po 7 godina a ne 1-2 godine? -Ko je odgovoran što sudski procesi za krivično djelo za koje je pravosnažno osuđen nastavnik Škole (S.A.) traju po 7 godina?
  • Da li će neko ikada odgovarati zbog sporosti navedenog procesa i kada će se to desiti?

ČETVRTA DILEMA u tri čina ...1. Zašto sudski procesi za krivično djelo za koje je pravosnažno osuđen nastavnik Škole...

Posted by Saudin Sivro on Saturday, December 17, 2022
Podsjetit ćemo da se Samir Alihodžić 11. novembra ove godine dobio uvjerenje o neprovođenju krivičnog postupka nakon što je novcem isplatio svoju jednogodišnju kaznu. Istog dana mu je istekla i zabrana obavljanja djelatnosti.

On je za 36.500 KM ostao na slobodi s obzirom da zakon kaže da je to moguće na način da jedan dan zatvora košta 100 KM.

O ovom slučaju u ponedjeljak će se raspravljati u OŠ Grbavica 1, a sastanku će prisustvovati predstavnici škole, roditelji, Vijeća roditelja i sindikalisti.

Resorna ministrica Naida Hota-Muminović je najavila razmatranje izmjena zakona, a političari su pozvali na hitno usvajanje zakona o registru pedofila na nivou Federacije BiH.

Ova vijest je uznemirila i Eminu Brkanić koja je prije sedam godina bila učenica OŠ Grbavica 1 u Sarajevu i žrtva pedofila-nastavnika Samira Alihodžića. Ona se čak oglasila na Facebooku i apelovala na roditelje da zaštite svoju djecu s obzirom da su institucije ponovo zakazale.